Anklager Ap-leder for fanteri og bløff

Fiskeriministeren og leder for Finnmark Arbeiderparti røk i tottene på hverandre da de møttes til debatt om pliktsystemet.

Debatt om pliktsystemet i Finnmarkssendinga 21.04.17

Her kan du høre hele debatten mellom fiskeriminister Per Sandberg og leder av Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen

– Folk er ikke dum, de kan både regne og de forstår hvem som stikker av med største del av kaken. Det er ikke kysten, men rederne som kan le hele veien til banken.

Slik starter lederen for Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen i debatten om å fjerne pliktsystemet i fiskeriet. I realiteten betyr det at trålerne ikke er pliktig å levere fisk til landanlegg, blant annet i Finnmark.

Send fiskehoder til Per Sandberg

Også tidligere har forslaget om å fjerne pliktsystemet satt sinne i kok. Her oppfordret fiskebrukeier Ann-Kristin Kvalsvik i Akkarfjord til å sende stinkende torskehoder til fiskeriministeren.

Foto: Ann-Kristin Kvalsvik

– Ap er full av floskler

Samtidig foreslår fiskeriministeren å overføre 20 prosent av trålerkvotene til kystflåten.

Forslaget har generert flere aksjoner allerede, både protesttog og en oppfordring om å sende stinkende torskehoder til ministeren

Sandberg mener lokale fiskere vil nyte godt av forslaget. Olsen mener derimot at det er en gavepakke til tråleierne.

Ingalill Olsen, leder i Finnmark Ap

Leder for Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen var svært tydelig da hun møtte Per Sandberg til debatt. Hun mener Sandberg bidrar til å ta fisken fra Nord-Norge ved å fjerne pliktene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sandberg svarer med å beskylde Arbeiderpartiet for å narre Nord-Norge.

– Det er bare floskler. Man påstår at det gis kvoter til trålerne, noe som er helt feil. Arbeiderpartiet satt åtte år i regjering uten å gjøre noe som helst. Olsen har blitt avkledd totalt av ekspertisen. Det gjør at hun farer rundt med fanteri og bløff i forhold til sin egen retorikk.

– Vi har ikke gjort nok

– Dere satt i posisjon i åtte år. Hvorfor gjorde dere ikke noe med dette da?

– Jeg sier ikke at vi har gjort nok. Men vi har aldri gått bort fra prinsippet om at det er fellesskapets eiendom. Meningsmålingen i Nord-Norge har vist at det bare er ni prosent som støtter det Sandberg holder på med nå, sier Olsen.

Sandberg står fast på at en fjerning av pliktene er det riktige.

– Jeg gir ingenting til trålerne. Jeg tar ifra trålerne. Jeg er den første fiskeriministeren noensinne som reduserer kvotene til trålerne og gir til kysten.

Vi kommer til å kjempe for at pliktene skal forsterkes og forbedres

Ingalill Olsen

Sandberg sier videre at han har hatt både eksperter og økonomer til å vurdere verdien av de kvotene han ønsker å ta fra trålerne.

– 20 prosent tilsvarer omtrent 677 millioner i året. Over ti år er det 6,7 milliarder.

Forslaget om å fjerne pliktsystemet har vært oppe til høring i Stortingets næringskomité. Saken er planlagt behandlet i Stortinget før sommeren.