NRK Meny
Normal

Angrende kritiker arrangerer nissefest for asylsøkere

Han fylte nettet med kritikk mot asylsøkere i Alta. Så møtte Frank Jonny Nilsen dem som har rømt fra krig. Lørdag blir det nissemarsj i Bossekop.

Frank Jonny Nilsen

Frank Jonny Nilsen var sterkt kritisk til asylmottak for mindreårige i Bossekop i Alta. Nå har kritikeren snudd, og arrangerer nissefest og fakkeltog førstkommende lørdag.

Foto: Kristin Forland/NRK

Han var en av dem som var sterkt kritisk til at mindreårige asylsøkere skulle bo på det gamle hotellet i Bossekop i Alta kommune.

Fylkesmannen i Finnmark overprøvde lokaldemokratiet og sa ja til mottak mot kommunestyrets vilje.

På sosiale medier gjorde Frank Jonny Nilsen sitt syn klart. Til slutt fikk han klar beskjed fra en kamerat som jobber på mottaket:

Ble kjent med ungdommene

– Han ble forbannet, og sa til meg: «Kom ned hit og vært med oss på mørketidsfest og bli kjent med menneskene. For det du skriver er ikke bra». Da jeg kom dit forstod jeg også at det jeg skriver ikke er bra, sier han og legger til:

– Det er kommet voksne personer ned på mottaket for å kjefte og hyle på disse ungene – for ting som disse ungene ikke har noen som helst ting med. Det er klart ... om du er et barn på 14 år som har kommet fra krig, og blir tatt godt imot av dem som jobber på mottaket. Så kommer det voksne foreldre og kjefter på deg inne på mottaket ..., sier Nilsen og lar svaret henge i luften.

Fakkeltog på lørdag

Etter møtet fant Nilsen ut at han ville gjøre noe for ungdommene. Han vurderte å starte en veldedig organisasjon, men fant ut at det ville ta for lang tid.

Flere av guttene kan ikke starte på skole før over nyttår, men aktiviseringen kan ikke vente. Nilsen allierte seg med idrettslagene i Alta.

Førstkommende lørdag blir det nissefest.

– Vi skal ha nisseutstyr til alle, og gå i fakkeltog rundt omkring i Bossekop. Vi håper at så mange av naboene som mulig blir med. Det er viktig. Og så håper jeg at ungdommene i altaidretten skal bli kjent med de personene som går først i toget, sier Nilsen, som skammer seg over det han har lirt av seg på nettet.

– Dess mer du sitter og skriver, til mer spinner det på seg. Det skapes nesten et inntrykk av at verden skal gå under om to dager og at disse menneskene på mottaket skal drepe alle som bor i Bossekop. Det er ikke grenser for hva disse menneskene skal kunne komme til å finne på, man skaper frykt, sier Nilsen.