Altalaksen skal gjøre amerikanske veteraner friske

Fluefiske er god medisin for veteraner. Det har både veteranforeningen i Alta og veteranorganisasjonen Healing Waters i USA enige om. Nå vil de fiske sammen.

Fluesfisker i Altaelva

MEDISIN. Fluefiske er god medisin for veteraner som sliter etter utenlandsopphold.

Foto: Alta veteranforening

Håpet til de to organisasjonene er å få tre amerikanske veteraner til Finnmark for fiske etter den berømte Alta-laksen til sommeren. Om det blir suksess må vi gjerne gjøre det til en tradisjon mener Øyvind Moldestad i Healing Waters. Han er norsk veteran som var i Bosnia på 90-tallet. Nå er han bosatt i Colorado USA, og vil nå altså prøve å få sendt tre amerikanske veteraner til Norge.

– Jeg visste ikke om denne fiskegruppa i Alta før jeg tilfeldigvis fant dem på Facebook. Jeg tok kontakt med dem og spurte om det kunne være mulighet for at noen av mine amerikanske venner kunne få komme, sier Moldestad

Sliter etter FN-tjeneste på 80-tallet

Om han får samlet inn 10 000 dollar vil han reise sammen med tre amerikanske veteraner for å møte kolleger i Altaelva.

– Jeg har aldri solgt et lodd i hele mitt liv, saa jeg er paa tynn is naar det gjelder å skaffe et beløp som dette. Men, jeg er så lysten på å få dette til at ingen ting skal stoppe meg.

Fluefiske

Det sosiale rundt å drive med fiske er det viktigste, mener leder i Alta veteranforening Per Martin Ovesen. Snakketøyet som medisin.

Foto: Alta veteranforening

Og det er et viktig arbeid mener Per Martin Ovesen som er leder i Alta veteranforening.

– Vi har dessverre en del av oss som sliter etter å ha hatt FN-tjeneste. Og de sier at det blir verre jo eldre du blir om det ikke gjøres noe med, sier Ovesen.

Han sliter selv med senskader fra sitt Libanon-opphold på starten av 80-tallet, og forteller at det er viktig å møtes. Spesielt for de 5–6 prosentene som statistisk sett sliter psykisk etter å ha deltatt i militære operasjoner.

– Den sosiale biten er den viktigste. Vi er sammen i elva og prater. Om man har behov for å ta opp ting man sliter med er det enklere å gjøre det med andre som også har vært ute, sier Ovesen.

Denne filmen har Øyvind Moldestad laget for å informere om Healing Waters, og vise hva de holder på med. Hittil har Øyvind Moldestad fått 5500 dollar til veteranutvekslingen mellom Norge og USA.

Snakketøyet er terapi

Han prøvde å fortelle kompisene sine om det han hadde opplevd, men det var interessant i to minutter før de brøyt han av. En ganske typisk opplevelse.

– Slik er det bare og det må man bare akseptere, sier Ovesen.

Han håper nå at de får amerikanerne på besøk.

– Vær så snill å kom, det hadde vært veldig gøy å få noen fra deres side hit, var min beskjed til Healing Waters forteller Ovesen.

– En veteran er en veteran uansett hvor han er i verden, uansett om han er fra Israel eller Russland. Vi har også vært i kontakt med russiske veteraner.

Han syns Forsvaret i dag tar et bra ansvar for dem som tjenestegjør i utlandet, det gjorde de ikke i samme grad før i tiden.

– For min egen del er det snakketøyet som berger meg i hverdagen, det er egenterapi.

Minnene sitter sterkt

– Dagen går greit, men år man skal bruke natta til å sove dukker det opp. Det styrer ikke jeg, også blir dagen dårlig fordi man mangler søvn. En ond sirkel.

– Det jeg opplevde i Libanon må jeg lære meg å leve med resten av livet.