Afghanere og irakere blir returnert innen to døgn

Fra nå av skal afghanere og irakere som kommer over grensa fra Russland, bli returnert innen 48 timer som del av regjeringens innstramminger av asylpolitikken.

Flyktninger på Storskog

Over 4.500 personer har søkt asyl, etter å ha kommet over Storskog grensestasjon. Fra i dag klokken 8 skjerpes grensekontrollen, og flere vil avvises og returneres innen 48 timer.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Torsdag skjerpes blant annet grensekontrollen ved fergene inn til Norge. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har allerede flere tiltak klare for å gjøre Norges grenser vanskeligere å krysse for dem som vil søke asyl.

– Vi må ha en politikk som sørger for at Norge ikke blir valgt som ankomstland foran andre relevante land i Europa, sier Anundsen til NRK.

Retur innen 48 timer

Irakiske og afghanske asylsøknader som blir levert ved Storskog, skal fra nå av automatisk regnes som «åpenbart grunnløse» og bli hurtigbehandlet, skriver Klassekampen.

Alle asylsøkere som har hatt opphold i Russland, skal nå sendes tilbake over grensa fordi Norge anser Russland for å være et trygt land.

Men for afghanere og irakere vil det nå bli svært vanskelig å få asyl i Norge, selv om de mangler oppholdspapirer i Russland, skriver avisa.

I asylforliket ble partiene på Stortinget enige om at rask retur av personer med åpenbart grunnløs asylsøknad, skal prioriteres.