Advokat: – Jula blir knalltøff for familien

Mens den tidligere grenseinspektøren fortsatt sitter i fengsel i Moskva, forbereder familien hans seg på en jul uten ham hjemme i Kirkenes.

Frode Berg

Den pensjonerte grenseinspektøren fra Kirkenes ble arrestert i Moskva den 5. desember. Han er foreløpig satt i varetekt i to måneder, mistenkt for spionasje.

Foto: Amund Trellevik

– Jula er en spesiell tid for alle, og både sorger og gleder blir større. Det er klart at det er enda verre å ha en sånn sak hengende over seg da. Og symbolet ved at en stol står tom i høytidsstunden – alle skjønner hva det betyr, sier Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes.

Den tidligere grenseinspektøren ble arrestert i Moskva den 5. desember, og denne uken ble det kjent at han er siktet for spionasje.

Familien har ikke hatt noen form for kontakt med Berg etter at han ble arrestert.

– Dette er knalltøft for familien. Vi bare håper at de klarer seg gjennom det, så skal vi andre gjøre alt vi kan for å prøve å bringe inn noen positive nyheter før jula er over, sier Risnes.

Advokat Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes tror at noe av det verste for Frode Berg er det psykiske presset ved å sitte isolert i et russisk fengsel.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Psykisk press

Advokaten forteller at for familien er usikkerheten og uklarheten verst. Alt de vet er det de hører gjennom media.

– Dette bidrar til en stor bekymring. Og det er klart at familien heller ikke kan isolere seg og la være å høre på nyhetene. Det er veldig hardt for dem å være i denne situasjonen. Også vet vi at det sikkert er enda verre for han som sitter der.

Berg har sittet isolert i en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva i to uker. Fengselet er beryktet for tidligere å ha oppbevart politiske fanger under KGB-æraen.

Lefortovo

Det tidligere KGB-fengselet Lefortovo, er beryktet, og ofte kalt for et skrekkfengsel.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Advokat Risnes har besøkt flere russiske fengsler, og forteller at det er stor forskjell fra forholdene i norske fengsel. Likevel er det presset ved å sitte isolert, uke etter uke, han tror er verst for Berg.

– Dette virker hardt selv på den tøffeste. Så vi er veldig usikre på hans psykiske helse, for den typen opplevelser er tøffe å håndtere.

Håpet i Novikov

Nå håper familien at den uavhengige russiske advokaten Ilya Novikov kan gjøre uvissheten litt mindre.

Advokaten til Frode Berg

Den kjente Moskva-advokaten i Ilya Novikov har tidligere jobbet med flere spionasjesiktede i Russland.

Foto: PRIVAT

Novikov har ennå ikke fått besøke Berg i fengselet, og Risnes tror at når dette først skjer, så vil det antakeligvis følge med veldig strenge restriksjoner på hva han kan dele med familien.

– Men da vet vi i alle fall at vi har en person på innsiden som vi stoler fullt og helt på. For denne mannen er vi nokså sikker på at kommer til å gjøre en maksimalt god jobb for oss, sier han.

– For familien er det ekstremt viktig at vi får en person i det russiske systemet som jobber for våre interesser, og i første rekke for Frode Bergs interesse.