NRK Meny
Normal

Advokat: – Har ikke sett lignende praksis i Norge

KIRKENES (NRK): Asylsøkerne i Vestleiren ble nødt til å signere papirer de ikke forsto, uten advokat og tolk til stede. Det bekymrer advokat og støttegruppa.

Vestleiren

Flere av asylsøkerne som i januar skulle sendes i retur til Russland, fikk sin asyl-avslag kort tid før de opprinnelig skulle uttransporteres. Returene stoppet imidlertid opp, etter at nærmere 200 var sendt i retur på sykkel, mens 13 personer ble sendt i retur i buss.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg har aldri sett denne typen håndtering av asylsaker, sier advokat Mohammed Rashid.

Han representerer rundt 25 av asylantene i Vestleiren. Flere av disse har fått beskjed om at de skal returneres til Russland. Rashid reagerer spesielt på at vedtakene om utsendelse ble gitt asylsøkerne så kort tid før de skulle sendes ut av landet, at de i praksis ikke hadde mulighet til å klage eller benytte seg av tilbudet om advokathjelp.

– Sånn jeg forstår det får man ingen reell klagemulighet. Dette er i strid med menneskerettighetene, sier Rashid.

Uttransporteringene til Russland stoppet i januar opp. Advokaten forteller at asylsøkerne da fikk mulighet til å snakke med advokat.

– De har de forklart hvordan man opplevde situasjonen. Mange mener de mener er i fare hvis de blir sendt ut og da bør de få en klagemulighet, sier Rashid.

Bekymret for asylsøkernes rettigheter

Støttegruppa Refugees welcome to the arctic har også uttrykt bekymring for at flere av asylsøkerne i Vestleiren har signert utvisningspapirer og andre dokumenter uten tolk, eller kontakt med advokat.

– Det er veldig mange uklare saker. Noen har hatt tolk, noen har hatt kontakt med advokat, men vi har også mange som ikke har hatt tolk. De har skrevet under på papirer uten at en tolk har vært til stede, sier Ask Håkon Ebeltoft, talsperson for støttegruppa.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

Vestleiren utenfor Kirkenes i Finnmark. Leiren er omgjort til et intervjusted for Utlendingsdirektoratet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Signeringen av utvisningsvedtakene skjedde for en måned siden, da flere grupper med asylsøkere skulle returneres til Russland med buss over Storskog.

– De har fått forkynt vedtak og da har de signert på det vedtaket om at de har fått det forkynt. Advokat har ikke vært tilstede. De har fått beskjed om at de kan bruke en advokat, men de må finne en advokat selv. Dette skjedde i utgangspunktet noen timer før de skulle sendes ut, sier advokat Mohammed Rashid.

Kan være misforståelsen

Politiets utlendingsenhet (PU), som har ansvar for å underrette om vedtak, skriver i en epost til NRK at de ikke vært i stand til å verifisere at dette har forekommet, men sier at slike ting kan eventuelt være basert på misforståelser.

– PUs rutine er å benytte tolk ved underretting av vedtak. PU har ingen grunn til å holde vedtak skjult for søkeren eller andre han eller hun ønsker å informere, slik som advokat eller støttespillere, skriver de til NRK.