Advokat: – Asylsøkere behandlet som kveg

Først ett år etter at de krysset grensen ved Storskog får asylsøkere behandlet sine søknader. – Norge har behandlet disse menneskene som kveg, mener advokat Brynjulf Risnes.

Wabel Alahmad og Adnan Hamde

Wabel Alahmad og Adnan Hamde håper at når asylsøknaden nå endelig skal behandles, så resulterer det at de får bli i Norge.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Men for asylsøkerne stiger tross alt håpet om opphold.

– Dette er gode nyheter. Nå har jeg og mine venner en sjanse til å bli i Norge, sier syriske Wabel Alahmad på Oscargate mottak i Vadsø.

Han øyner håp om asyl i Norge etter at Sylvi Listhaug onsdag snudde i asylsaken.

Alahmad og minst 850 asylsøkere som kom over den norsk-russiske grensa på Storskog høsten 2015 får nå likevel realitetsbehandlet sine asylsøknader.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Asylsøkere som kom over grensen fra Russland ved Storskog har måttet vente ett år på å få realitetsbehandla sine søknader.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ingen svar fra UDI

– De fleste av mine venner her på mottaket fikk avslag. Derfor trodde jeg at også jeg ville få avslag, men etter den nye beslutningen er alle her ekstremt glade og håper vi får bli, sier Alahmad.

Den lange ventetiden til Alahmad og de andre på mottakssenteret i Vadsø på å få behandlet sine søknader kunne lett vært unngått, mener advokat Brynjulf Risnes.

– Vi har hatt de gående her som kveg omtrent i et år og sendt de fram og tilbake mellom asylmottak. Vi har påført de mye lidelse og oss selv store kostnader til ingen nytte. Dette burde vi ha skjønt fra starten av, sier Risnes.

– Symbolpolitikk fra regjeringen

Advokat Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes er kritisk til hvordan regjeringen har håndtert 850 asylsøkere

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Han mener avtalen med Russland om retur av asylsøkere er tydelig. De eneste man kan returnere er de som hadde gyldig innreise tilbake til Russland da de kom til Norge, sier Risnes.

– Man visste at de fleste ikke kunne returneres. Hvordan man har holdt på med dette i et helt år kan ikke forklares med noe annet enn ren symbolpolitikk fra politikerne med behov for å vise at vi sender de ut.

Over 5.000 asylsøkere krysset den norsk-russiske grensa på Storskog høsten 2015.

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, sier rask saksbehandling fra starten av var eneste løsningen da asylstrømmen fra Russland startet.

– Det burde regjeringen valgt med en gang. Isteden har de brukt et helt år på å somle seg fram til det de kunne ha visst fra dag én, sier Andersen.

– Retur har vært viktig

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen for innvandrings- og integreringsministeren sier det ikke ville vært riktig dersom norske myndigheter skulle ha realitetsbehandla disse sakene for lenge siden.

– Det har vært viktig for regjeringen å få returnert så mange som mulig etter ankomstene over Storskog i fjor.

Brein-Karlsen sier dette er en prinsipielt viktig sak.

– Personer som har et trygt opphold i et annet land skal i utgangspunktet ikke kunne få asyl i Norge. Derfor sørget vi for en instruks som tok høyde for denne problemstillingen i fjor. Totalt har vi sendt ut over 800 personer, og kommer til å sende ut flere, skriver han i en e-post til NRK.