NRK Meny
Normal

Advarer mot livsfarlig kvelningslek som spres på nett

Rektor Børre Steinar Børresen i Båtsfjord går ut med advarsel om en kvelningslek blant barn og ungdommer som spres via videoer på internett.

Børre Steinar Børresen

Rektor Børre Steinar Børresen ber foreldre i Båtsfjord være oppmerksomme på en farlig kvelningslek som spres blant barn og ungdom via internett.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Leken går ut på at ungdom kveler hverandre til de besvimer. Leken filmes for å legges ut på internett, og på Youtube finnes det utallige slike videoer.

Kvelningsleken beskrives som farlig, og rektor i Båtsfjord, Børre Steinar Børresen, har nå sendt ut melding til foreldrene om å være oppmerksom – i tilfelle trenden skulle nå hans skole.

Dette er en ny Youtube-farsott som brer om seg.

Rektor Børre Steinar Børresen

– Det er ut ifra en melding jeg fikk fra en kollega i mitt rektornettverk, en kollega på Østlandet, som så at dette er en ny Youtube-farsott som brer om seg. Der tok man skritt for å advare foreldrene, og jeg tenkte det var bedre å være føre var, sier Børresen.

LES: – Leker russisk rulett med livet

Frykter død

Fenomenet med at ungdom får hverandre til å besvime er ikke n,y og har sirkulert i ulike varianter i flere år. Det som er nytt, er at ungdom, ifølge rektoren, nå også kveler hverandre mens de tar tiden for å se hvem som holder ut lengst.

Den nye trenden skremmer professor og overlege i akuttmedisin i Tromsø, Knut Fredriksen.

– Det jeg er spesielt redd for er at man mister bevisstheten, blir satt i en så hjelpeløs tilstand at det kommer ut av kontroll, og at man ikke får puste. At man blir liggende med ufrie luftveier og ikke får hjelp til å puste selv. Det vil med stor sannsynlighet føre til varig hjerneskade, og i verste fall kan folk dø av det. Det er en farlig lek, sier han.

Gammelt fenomen, ny lek

Fredriksen forteller at fenomenet med at tenåringer leker med å hyperventilere har vært kjent i en del år. Men at det er nytt for ham at det også lekes med kvelertak.

– Hyperventilering og slikt har foregått i lang tid, og det er en måte å få oppmerksomhet på, det er spenning, men det er ikke spesielt klokt. Jeg har ikke hørt om tilfeller som er kommet til oss med alvorlige skader, men det kan forekomme. Hvis disse lekene er en ny trend, så kan de havne på sykehus, advarer han.