Hopp til innhold

Advarer mot båltenning etter flere granatfunn

Etter at flere granater har blitt funnet i løpet av kort tid i Tana, advares det nå mot båltenning i området.

Granat

Denne bombekastergranaten fant Mette Jacobsen 150 meter fra hytteveggen sin i Tana.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

For noen dager siden søkte Mette Jacobsen etter et smykke med en metalldetektor i Tana, men noe helt annet dukket opp.

150 meter fra hytta hennes i Benjaminsbukt gravde hun opp det som viste seg å være en fransk bombekastergranat fra 2. verdenskrig.

Den viste seg å være ufarlig, men nå er det funnet flere eksplosiver fra krigen, og det advares mot å tenne bål i området.

Markerer tysk bomberkastergranat

Her markerer Mette Jacobsen granaten hun fant med en plastpose.

Fant flere granater

– Den hun fant har vært utsatt for brann, så den har mest sannsynlig vært del av et ammunisjonslager. Sprengstoffet hadde brent ut, så den var ikke eksplosjonsfarlig i den tilstanden den ble funnet, sier Wiggo Korsvik, orlogskaptein ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

Han forklarer at da tyskerne trakk seg ut av Finnmark brant de i likhet med alt annet også sine egne lager. Eksplosiver som blir utsatt for brann kan detonere, og da risikerer man utkast, som mest sannsynlig er tilfelle med bombekastergranaten Jacobsen fant.

Da Forsvarets mann kom til stedet for å undersøke bombekastergranaten, dukket det opp flere etterlatenskaper fra krigen.

kapteinløytnant Wiggo Korsvik

Orlogskaptein Wiggo Korsvik sier at folk må ringe politiet dersom de finner eksplosiver fra krigen.

Foto: NRK

– Vår mann på stedet fant en til bombekastergranat i samme tilstand, men også tre 20mm sprenggranater. Det betyr at hvis man tenner bål og det ligger for eksempel udetonert ammunisjon i bakken, så kan disse begynne å eksplodere. Det trengs bare en temperatur på rundt 170 grader, så vil de kunne detonere med full effekt, sier han.

– Kan føre til død eller alvorlig skade

Han sier at det er flere steder i Finnmark hvor det er frarådet å tenne bål. Dersom man skulle finne noe som ser ut som eksplosiver fra krigen, bør man kontakte politiet.

– Hvis de eksplodere er det en voldsom kraft, med dødelig effekt. Både trykkbølge og splinter vil kunne føre til død eller alvorlig skade om man er i nærheten av den når den eksploderer. Når sånne blir funnet er det veldig viktig at man ikke rører de, men bare tar bilder, merker stedet, og ringer politiet slik Mette Jacobsen gjorde, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark