NRK Meny
Normal

Advarer mot å være negativ til russiske forslag

Jonas Gahr Støre tror det kan være lurt å fornye innholdet i barentssamarbeidet, og advarer mot å automatisk være negativ til forslag fra Russland. Det er en farlig utvikling i tiden, mener Arbeiderpartilederen.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) har tillit til at UD har et helhetlig bilde som ligger til grunn for det de gjør, men sier at man ikke bør avskrive ideer bare fordi de kommer fra Russland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– La oss ikke være negativ til ideer bare fordi det kommer fra den andre siden, det tror jeg er noe av det farligste i det internasjonale klimaet nå. At vi tolker ethvert utspill fra den andre parten som noe som har hensikter som vi ikke kan godta, sier Jonas Gahr Støre.

Russland har flere ganger tatt opp behovet for en ny plattform for utvikling av barentssamarbeidet, og ønsker et nytt toppmøte for å få fart på det.

Positiv til møte

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, er tent på ideen, og mener Utenriksdepartementet er for passiv når de sier at forslaget må komme skriftlig før de eventuelt vil gi en respons.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, mener UD er for passiv når det kommer til barentssamarbeidet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Europa trenger nå mer samarbeid, det er fronter og sanksjoner, men her har vi et konkret eksempel på et russisk initiativ. Da må det besvares på en helt annen aktiv måte, sier Rafaelsen.

Støre tror en ny giv til samarbeidet er lurt, og at det at Russland har tatt initiativet viser at de ser verdien i et bedre samarbeid i nord. Det er positivt, mener han.

– Ethvert slikt samarbeid som bygger på ordninger og institusjoner og møtekalendere trenger fornyet kraft noen ganger, og at ledere kommer sammen og setter noen nye mål, noe å strekke seg etter.

Det norske utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet venter på en skriftlig forespørsel fra Russland før de gir respons.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har ofte ikke så mye på innholdssiden

Han vil likevel ikke kritisere Utenriksdepartementets beslutning om å vente på en skriftlig henvendelse fra Russland. Støre har tillit til at UD sitter med et helhetlig bilde som ligger til grunn for hva de gjør, og antyder at det kanskje ikke er så unaturlig å vente på noe mer konkret fra russerne.

– Russland har jo det med å komme med ganske høytflyvende ideer som ofte ikke har så mye på innholdssiden. Men jeg gjentar, det å ha muligheter til å komme opp med nye ideer, møte hverandre på nye måter, komme videre i samarbeidet, det er alltid klokt.

Forholdet mellom Norge og Russland har fått prøve seg de siste årene, og ikke minst forholdet mellom Nato og Russland blitt mye skrøpeligere. Støre påpeker at dette skaper utfordringer.

– Det er jo vanskelig nå selvfølgelig, når vi er i en situasjon der det er sanksjoner begge veier og vi må leve med den virkeligheten, det legger jo noen begrensninger på hva man kan få til faktisk, sier han.

Støre understreker likevel at det er viktig å ikke avslå initiativ bare fordi de kommer fra Russland.