«Vårflom» i Altaelva: Båter bør sikres

Altaelva har steget med rundt to fot de siste dagene. Eiere av elvebåter blir nå bedt om å sikre båtene sine ordentlig.

Altaelva

Altaelva har steget med en og en halv meter de siste dagene. Nå slår Alta Laksefiskeri interessentskap alarm.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Vannstanden i Altaelva har vært uvanlig høy den siste tiden, nesten en og en halv meter høyere enn normalen.

– Det har regnet en del tidligere denne uken og vi ser effekten av det nå. Elva har steget betraktelig, men det ser ut til at toppen nå er nådd. Vannstanden har sluttet å øke, sier Per Glad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ikke ventet mer nedbør de nærmeste dagene.

Ifølge NVE kommer den brå økninga i vannstanden av nedbør i indre strøk siste uka

Se video av Altaelva slik den var i dag.

Laksefiskere sliter

Alta Laksefiskeri Interessentskap oppfordrer folk til å sørge for at elvebåtene er godt festet. Laksefiskerne i Altaelva sliter på grunn av den høye vannstanden.

Tor Kjetil Wisløff
Foto: Rune Berg

– Det er jo vårstemning. Jeg kan ikke huske at elva har vært så stor i juli, sier Tor Kjetil Wisløff, som driver turisme i Sorrisniva ved Altaelva.

Sen vår og sommer i nord har resultert i at snøen fortsatt ligger flere steder på fjellet, vannet fra myrene har ikke rent ut, og den siste tiden har det regnet mye også. Da har vannet rent ned til dalene og elvene.

– Når elva stiger så mye forsvinner fiskeplassene. Fisken er fortsatt i elva, men mye mer vanskelig å finne enn når vannstanden er normal, sier Wisløff.

Snørik vinter

Enkelte steder har det i vinter vært tre ganger så mye snø som i et normalår.

NVE ba derfor folk i vår om å forberede seg på storflom. Siden temperaturen for det meste har holdt seg nede så langt i sommer, har Nord-Norge også unngått de største flommene.

Mye snø på Ifjordfjellet 26.05.2017

Slik så det ut på Ifjordfjellet 26. mai i år.

Foto: Mattis Wilhelmsen Sara / NRK

Til helga lover meteorologene for øvrig at det er Nord-Norge som får nyte sommervær, mens sørpå må de forberede seg på regnbyger.

Langs kysten av Troms og Finnmark er det fare for tåkeskyer, men mot slutten av helga skal det bli riktig fint i Øst-Finnmark.