NRK Meny
Normal

«Svensken» skal lede Varangerfestivalen

Robert Lundgren går fra NRK Finnmark til toppjobben i Varangerfestivalen. Nå lover han full likestilling og 50 prosent kvinnelige artister.

Robert Lundgren

NY-GAMMEL FESTIVALSJEF: Robert Lundgren har ledet en liten festival hjemme i Umeå. Nå blir han sjef for Varangerfestivalen.

Foto: Marte Lindi

– Det er litt rart, og en stor ære, sier svensken, en kjent radiostemme i Finnmark de siste årene.

Styret i Varangerfestivalen og Vadsø Jazzklubb ansatte Robert Lundgren som festivalsjef mandag kveld.

– Det skal bli en heftig opplevelse etter å ha jobbet som journalist i seks år – og før det drevet festival i ti år i Sverige, sier han.

Lundgren bygde opp og ledet Täfteåfestivalen i Umeå gjennom ti år, og ga seg først en stund etter at han flyttet til Norge. Som innflytter i Vadsø fikk han fort et nært forhold til festivalen han nå skal lede.

Robert Lundgren og White Foxes

Den nye festivalsjefen er vokalist i White Foxes – her på scenen under Varangerfestivalen i fjor.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Årets høydepunkt

– I fire år har jeg hatt Varangerfestivalen som årets høydepunkt i Vadsø. Det var da jeg følte at hele byen og området ble livet opp, med mye konserter og mye folk. Det kokte i byen.

Nå føler han et stort ansvar for å ta over ledelsen:

– Det er jo en av Norges eldste festivaler, og det er en meget godt kjent festival som mange er veldig glad i. Maria Utsi har gjort en fantastisk jobb i de årene hun har vært festivalsjef. Å komme inn og videreutvikle hennes arv, føles som en ære.

– Hvordan vil folk merke at du er blitt leder?

– Jeg er ny på festivalen og må få hjelp av alle som har skapt den. Etter hvert begynner man kanskje å sette sitt preg mer og mer. Men det er en ting jeg vet allerede at jeg vil jobbe med. Vi kommer til å booke halvparten kvinnelig og mannlige artister; det gjorde vi på Täfteåfestivalen.

– Så kommer jeg også til å utvide jazzbegrepet. Bookingen kommer sikkert til å bære preg av at det er artister som krysser flere sjangere.

«Knakende flink»

Robert Lundgren spiller gitar og har selv opptrådt som artist på festivalen i 2014, da som vokalist i White Foxes. Mette Westlie, styreleder i Varangerfestivalen, beskriver ham som «en knakende flink fyr».

– Han har et godt blikk for det musikalske landskapet og har et godt kontaktnett i musikkbransjen. Og så har han spennende vyer og tanker om å føre Varangerfestivalen enda et skritt videre, sier Westlie.

– Varangerfestivalen har en utfordring med å tilby det massene vil ha, samtidig som vi er veldig bevisst på at vi skal være en festival som utfordrer og inspirerer publikum og bringer noe nytt. Det er en balansegang som er viktig for oss, og for den nye festivalsjefen.

– Er Varangerfestivalen fortsatt en jazzfestival?

– Ja. Jazz i dag og jazz for 50 år siden er ikke helt det samme. Sjangergrensene har forandret seg og ulike sjangere leker med hverandre. Det som er viktig for oss er at vi fortsatt utfordrer publikum og bringer noe nytt. Så vil noen kalle det jazz og andre kalle det noe annet, sier Mette Westlie.