Hopp til innhold

«Viktige historier vi er stolte av»

Hvorfor får ikke dagens elever høre om nedbrenningen av tusenvis av boliger, og tvangsevakuering av flere titalls tusen mennesker fra vår landsdel under andre verdenskrig, spør redaktør i NRK Troms, Pål Hansen.

Evakuering fra Porsanger

Evakuering fra Porsanger.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

Pål Hansen

I fire timer direktesendt tv-sending på NRK2 skal NRK Troms fortelle historier fra da Nord-Norge ble nedbrent for 70 år siden.

Fredag kveld håper jeg at du bruker noen minutter på å se på programmet.

Da skal vi som jobber i NRK i nord fortelle viktige historier til folket. Vi skal fortelle historier som vi er stolte av.

Vi skal fortelle hva våre foreldre og besteforeldre opplevde den høsten de mistet alt.

Bygninger i brann

I år er det 70 år siden tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms. Det er 70 år siden nesten alle bygninger i dette området ble brent ned.

Tyskerne brente eller jevnet med jorda om lag 11 000 bolighus, 470 fjøs og uthus, 420 forretninger og 306 fiskebruk. I hele oktober har NRK i Troms og Finnmark brukt ressurser på å fortelle historier fra denne skjebnetiden.

Når vi markerer 80 år siden hendelsen vil de aller fleste som levde høsten 1944 ikke lengre være blant oss.


Vi har fått mange gode tilbakemeldinger. På radio og på nett har historiene skapt engasjement og debatt.

Finnmark i ruiner etter tvangsevakuering

Store deler av Finnmark ble lagt i ruiner etter nedbrenningen og tvangsevakueringen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Mangler omtale

En av debattene handler om den offisielle norske krigshistoria og mangel på omtale av det som skjedde i nord høsten 1944.

Hvorfor er ikke disse skjebnemånedene omtalt i skolens historiebøker, hvorfor står det bare noen setninger i leksikon og andre oppslagsverk? Hvorfor omtaler vi dette som den ukjente krigshistoria?


Det er det ikke! Det er skrevet bøker, publisert artikler, lagd radioprogram og store tv-serier om de 50 000 som ble tvangs evakuert og de 25 000 som motsatte seg evakuering.

Det er i en godkjente offentlige krigshistoria den høsten som folk mistet alt knapt nok nevnes.


Jeg har også sett de som setter vår historie opp mot "Gutta på Skauen" og Max Manus. Det kan vi spare oss for. Vi løfter ikke fram våre helter i nord ved å prøve å få andre krigshelter til å virke mindre. Vi skal ikke inn i historiebøker på bekostning av annen norsk krigshistorie.

Historier må fram i lyset


Det kan ikke være opp til hver enkelt historielærer å avgjøre om denne historia skal formidles videre til de som vokser opp.

Særlig i de områdene i nord der historia utspant seg, kan vi ikke være bekjent av at unge mennesker går 10 år på skolen uten å lære noe om hva våre foreldre og besteforeldre opplevde.

Tvangsevakuert

Min mamma ble tvangsevakuert fra Hammerfest til Tromsø. Sammen med sine søsken og foreldre ble de ei mørk høstnatt for 70 år siden beordra til å pakke det lille de kunne få med seg.

De ble stua om bord i en fiskebåt og i den beksvarte natta seilte de sørover mot Tromsø. Mamma var ni år. Hun hadde allerede fått krigsopplevelser som hun bærer med seg den dag i dag.

I Hammerfest bodde de rett over gata for en fangeleir. Russiske krigsfanger så hun og søsken hver dag. Byen var full av tyskere, og et barn lærte seg krigens harde hverdag.

Mammas familie skulle evakueres til Stavanger, men okkupantene hadde problem med å få folk sørover fra Tromsø. Mine besteforeldre hadde familie i Tromsø og dermed ble de i byen.

Mine besteforeldre og deres barn opplevde det tusenvis i nord opplevde, og etter krigen gjorde de det nesten alle andre gjorde.

Ville ikke snakke om det

De snakket ikke om det de hadde opplevd. Livet skulle gå videre etter krigen. Landet skulle bygges opp og det var en oppgave for alle.

Jeg var voksen før jeg fikk fortalt historia til mamma og hennes familie. Jeg fikk den fortalt fordi jeg spurte mamma.

Hun husket selvfølgelig synet at hus som brant, redselen for miner, mottakelsen i Troms – ja hun husket det som den sterke opplevelsen det hadde vært for ei jente på ni år.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Familiebilder

Jeg har flere ganger fundert på hvorfor historiene ikke ble fortalt, uten at jeg følte at jeg hadde en forklaring som gjorde meg klokere.

Det var holdninga etter krigen: Vi konsentrerer oss om det som må gjøres i dag og om dagene som kommer.

Landet skulle gjenoppbygges. Filmskaperen Yvonn Thomassen har laget filmen "Familiebildet", historien om hennes familie under og etter krigen.

Det er en usedvanlig vakker film om identitet, tilhørighet og en vanskelig familiehistorie. I film forteller hun en sår historie som gjorde meg litt klokere på hvorfor krigens og krigsopplevelsene ikke ble fortalt videre til nye generasjoner. Du finner filmen i NRKs nett tv. Den anbefales på det alle varmeste.


Fredag skal vi fortelle viktige historier på NRK2. Vi avslutter en måned som har vært preget av det som skjedde for 70 år siden.

Helaftens tema

NRK avslutter med temakvelden "den høsten de mistet alt". Vi er stolt av den jobben vi har gjort i hele oktober.

Det er journalister som har fortalt historier om sin egne foreldre, besteforeldre og vi har fortalt historier som vil være tilgjengelig for framtiden.

Jeg håper kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tar seg tid til å se noen minutter.

Jeg skal sende han en beskjed om det på Twitter og jeg skal samtidig minne han på det skammelige faktum at skolebøker ikke inneholder ett ord om det Kong Olav beskrev som den største katastrofen siden Norge opplevde svartedauden på 1300-tallet.

Tidslinje om tvangsevakueringa:

Laster innhold, vennligst vent..