«Jeg kjøper gamle, sovjetiske sykler. Utseende er ikke viktig. Det viktigste er at de fungerer»

I Russland selges det nå elendige sykler til skyhøye priser til flyktninger som er desperate etter å komme seg over grensa til Norge.

Sykler over grensen

I denne meldingen på nettstedet Vkontakte.ru, det russiske svaret på Facebook, søkes det etter bruke sykler. Alt av interesse, er beskjeden fra en mann som også er oppført som administrator av gruppen.

Foto: Fra Vkontakte.ru

Kilder NRK har vært i kontakt med i Murmansk forteller at sykler nå blir omsatt for rundt 17.000 rubler (2.200 kroner), nær 150 prosent av ordinær pris.

Drosjeprisene fra Nikel til den norske grensa skyter også i været. En kilde forteller NRK at syriske flyktninger nå kan risikere å måtte betale 500 dollar (4.000 kroner) for en tre mil lang kjøretur som koster 500 rubler (65 kroner) for russere.

Norske myndigheter slår også alarm om det som blir beskrevet som «kosmiske priser» på sykler i grensebyene til Norge.

Sosiale medier flommer over

1.200 asylsøkere har krysset grensen fra Russland hittil i år. Men prisen for å komme til Norge er høy: Sosiale medier flommer nå over av personer som hjelper med alt fra visum, transport, hotell – og sykler.

– Jeg kjøper gamle, sovjetiske sykler. Aisty, Minsk. Utseende er ikke viktig. Det viktigste er at de fungerer. Jeg vurderer alle varianter, heter det på gruppen «turer til Skandinavia fra Murmansk» på det russiske Vkontakte – tilsvarende Facebook.

Samme person, en mann med et russisk navn som oppgir at han er bosatt i Rovaniemi i Finland, opplyser også om at han er veldig interessert i å kjøpe alt av sykler for ungdommer og voksne – og sykler med barnesete.

Flyktninger til Finnmark

Vi snakker arabisk, står det på kontaktinformasjonen på denne gruppa, med tittelen: «Syrere reiser til Norge».

Foto: Fra Vkontakte.ru

Mottaksapparatet kollapser

De siste ukene har trafikken av asylsøkere eksplodert, og mandag denne uken kom det alene 111 personer i løpet av én dag.

Cecilie Hansen

Ordfører Cecilie Hansen, Sør-Varanger.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Mottaksapparatet i Kirkenes er i ferd med å kollapse under presset. Ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger sa mandag at norske kommuner ikke forstår hvor alvorlig flyktningsituasjonen er på grensa til Russland.

Og alt tyder på at flyktninger som ønsker å komme seg til Norge via Russland blir grovt utnyttet av bakmenn. På Vkontakte.ru annonserer en gruppe med tittelen «Syrere reiser til Norge» med skyttelbusser til grensen til Norge.

– Vi snakker arabisk og kan hjelpe deg i Moskva og Murmansk.

Dyre sykler i Murmansk

Sykkelsituasjonen i Finnmark

Denne gruppa kaller seg «Turer til Skandinavia fra Murmansk». Administratoren opplyser i flere innlegg om at han ønsker å kjøpe brukte sykler; barne- ungdoms- voksensykler og sykler med barnesete.

Foto: Fra Vkontakte.ru

I et notat fra Norges generalkonsulat i Murmansk datert 22. september heter det at Norge kan stå overfor en mer langvarig trend, der flyktninger vil bruke den nordlige ruten gjennom Russland for å nå et Schengen-land.

Tidligere ble norske diplomater i Murmansk fra tid til annen kontaktet av personer som ville ha informasjon om hvordan man søkte asyl i Norge.

Dette har nå stoppet helt opp, noe som kan tyde på at «informasjon om hvordan man søker beskyttelse i Norge er kjent fra før».

Det norske generalkonsulatet i Murmansk

Norges generalkonsulat i Murmansk.

Foto: Barentssekretariatet/barentsphoto.com