NRK Meny
Normal

«Han kan bli muslim igjen for å slippe å bli steinet»

Utlendingsnemnda tror ikke den kristne overbevisningen til 29-åringen fra Afghanistan stikker så dypt. Lørdag ble han hentet i Vadsø for å sendes ut av landet. Presten sitter rystet tilbake.

Beate Lupton med avslag fra Utlendingsnemnda

BLIR IKKE TRODD: Vikarprest Beate Lupton mener 29-åringen fra Afghanistan er overbevist kristen, men vedtaket fra UNE legger til grunn at troen er bare et skalkeskjul.

Foto: NRK

– Han var en trofast kirkegjenger og ble døpt i juni. Jeg har hatt mange og dype samtaler med ham, og er temmelig sikker på hans kristne overbevisning, sier prestevikar Beate Lupton i Vadsø menighet.

– Nå blir han pålagt å gå tilbake på sin tro for å slippe straffen han risikerer i hjemlandet. Det er ganske hårreisende.

Lupton reagerer på at UNE trekker fram en veileder fra FNs høykommissær, der det heter:

«En person som har konvertert fra islam har tre dager på seg til å tilbaketrekke sin overbevisning eller møte døden ved steining, bli fratatt eiendom og få ekteskapet annullert.» (NRKs oversettelse.)

Var aldri muslim

– Jeg tror ikke det hjelper om han konverterer til islam. Han har aldri hatt noen muslimsk overbevisning, og det er helt uaktuelt for ham å bli troende muslim, sier Lupton.

Oscarsgata Mottak

29-åringen kom til asylmottaket i Vadsø i mars, fikk endelig avslag i mai og ble hentet lørdag.

Foto: NRK

Afghaneren har figurert i lokalvisa i forbindelse med påskefeiringen i Vadsø kirke, og Lupton mener det er kjent i Afghanistan at han er kristen.

Lupton understreker at hun ikke misjonerer blant muslimer, nettopp fordi hun vet hvor farlig det kan være for dem å gi avkall på troen.

Afghaneren som ble hentet av politiet lørdag, oppsøkte kirken av egen vilje da han kom til Vadsø i mars.

Endret forklaring

29-åringen fra Afghanistan kom til Norge via Storskog i november i fjor. Han hadde vært i Russland siden 2012.

Une mener mannen gitt så mange motstridende og gale opplysninger i løpet av asylprosessen at de ikke lenger kan tro på det han sier. De tror heller ikke at han var så redd for å være i hjemlandet, siden passet hans røper at han dro tilbake dit i 20 dager i april 2013.

Han har senere forklart at han ble forsøkt fanget av Taliban da han var hjemme, men UNE tror ikke på historien, siden han ikke fortalte om hendelsen i det første asylintervjuet.

Afghaneren har opplyst at han ble omvendt mens han var i Moskva. Une reagerer derimot på at de ikke fikk vite noe om mannens religiøse tro i asylintervjuet i februar, men først i et brev fra Lupton i mai.

Mistror de fleste

Utlendingsnemnda har ikke anledning til å kommentere saken overfor NRK i helgen, men viser til en såkalt praksisrapport for Afghanistan i 2015. Der går det fram at de gjør konkrete og individuelle vurderinger av troverdigheten til asylsøkerne. Flertallet stryker:

«De fleste av disse (afghanerne) hadde konvertert etter at de hadde fått avslag på asylsøknaden. I nær halvparten av sakene ble konverteringen ansett å være reell.»

Faksimile fra Finnmarken

Reportasjen i lokalavisa viser at 29-åringen sto fram som kristen. To andre kristne flyktninger i Vadsø har siden har rømt til andre land i Europa.

Foto: Faksimile fra avisa Finnmarken