NRK Meny
Normal

«Fra skjulestedet sitt ser guttungen moren bli voldtatt av den tyske soldaten»

Guttungen ligger i skjul på loftet og ser den tyske soldaten plutselig kommer tilbake. Granaten han har kastet inn har ikke gått av. Så voldtar han mora og går videre.

Roger Albrigtsen

Roger Albrigtsen fra Lakselv er snart klar med sin sjette bok. «Krigens vitner» er dramatiske hverdagsskildringer fra Finnmark

Foto: Jan Harald Tomassen

Nå har Roger Albrigtsen samlet en rekke av de dramatiske historiene om en hverdag i krig lengst nord i en ny bok. «Krigens vitner», som kommer i løpet av høsten.

Historien til Hedly Mikalsen er dramatisk som få:

«Det var 6. mai 1945. To dager før tyskerne kapitulerer. Familien til Hedly har laget seg et improvisert hus i fjøset etter brenningen, ikke langt fra Hopseidet. Guttungen ligger på loftet og ser en tysker komme. Soldaten fyrer av skudd gjennom taket før han går på nedsiden av fjøset og knuser et vindu. En dump lyd høres da granaten han kaster inn treffer stabelen med bleier som ligger inni rommet. Granaten går ikke av.

Hedlys mor bærer granaten ut. Men soldaten kommer tilbake og spør hva som skjedde med granaten.

Hedly Mikalsen

Hedly Mikalsen mistet broren og faren i tragedien ved Hopseidet, og ble vitne til at mora ble voldtatt av en tysk soldat.

Foto: Roger Albrigtsen

– Mor viste han den og så går han inn og voldtar henne, forteller han.»

Fra skjulestedet sitt er Hedly vitne til det hele. Han har ofte tenkt på at han selv kunne ha mistet livet den natten. Granaten kunne ha eksplodert, kulen kunne gått igjennom putevaret og tyskeren som voldtok moren kunne ha oppdaget ungguttens skjulested.

Viktig historiefortelling

Selv sier Roger Albrigtsen at han gir ut denne boka fordi det er viktig å ta vare på fortellingene før kildene dør ut.

"Krigens vitner" er den sjette boka Albrigtsen gir ut, og alle med historie knytta til 2. verdenskrig.

– Jeg vil ikke kalle det en glødende krigsinteresse, mer en glødende interesse for å finne ut hva mennesker som deg og meg opplevde i en tid hvor alt var regulert og man ikke alltid kunne vite hvem som var venn eller fiende. Det handler for meg om at jeg i min familie har flere historier fra krigens dager. Blant annet en onkel som var tyskerbarn og en morfar som var kurer og reddet mennesker ut av landet uten noen gang å fortelle hva han var med på, sier han.

Skyter gamme i fillebiter

Flere av historiene i boka knytter seg til de dramatiske dagene da landsdelen på ordre fra den tyske okkupasjonsmakten skulle tvangsevakueres og bygd og by ble brent.

Tysk patruljebåt

En tysk patruljebåt som ofte ble benyttet til å lete etter mennesker som hadde unndratt seg tvangsevakuering.

Foto: Simon Orchard

Nils Mortensens fortelling om dramatiske dager som flyktning i eget land på Sørøya er en slik historie. Mortensen var bare guttungen da familien bestemte seg for ikke å etterkomme ordren fra tyskerne om å la seg evakuere fra Finnmark. De gjemte seg i stedet i en gamme i Kobbfjorden på Sørøya. Etter å ha rodd inn fjorden og søkt tilflukt i en jordgamme finner de voksne ut at stedet ikke er godt nok skjul, og de bygger en ny gamme lenger unna sjøkanten. Det er da dramatikken oppstår:

«Et tysk krigsskip kommer inn Kobbefjorden i sakte fart. Det nærmer seg land, men rundt hundre meter fra land stopper det helt opp. Det er hektisk aktivitet på dekk. Med ett smeller det fra en av kanonene. Skuddet treffer gammen hvor familien tidligere har hatt tilholdssted. En fulltreffer. Jord, stein og plankebiter flyr til alle kanter. Tyskerne fortsetter beskytningen. De gjentagende smellene gir gjenlyd i fjellene før aktiviteten avsluttes og skipet setter kurs ut fjorden igjen.»

Nils Mortensen

Først ble gammen til familien skutt sønder og sammen. Så ble han og familien berget vekk fra Sørøya og sendt til Skottland. Underveis ble båten de var ombord i senket, men berget livet takket være et britisk krigsskip som plukket de opp fra livbåten etter timer i sjøen. Nils Mortensen er den høyeste gutten på bildet.

Foto: Privat