NRK Meny
Normal

«Der menn er menn og kvinner ofte vinner» – se programmet om Finnmarksløpet

Hvorfor søker noen noe så ekstremt? Kulden, den knallharde konkurransen, ikke bare med konkurrentene, men med isende sno, mørke og blodslit. Programmet om Finnmarksløpet, Europas lengste og tøffeste hundesledeløp, kan du se her.

Norsk dokumentar. De to siste årene har kvinner vunnet 1000-kilometeren i Finnmarksløpet, Europas lengste og tøffeste sledehundeløp. Å oppsøke det ekstreme i villmarken har fra urgammelt av vært mannens arena. Lars Monsen og Robert Sørlie forteller at internasjonal hundekjøring nå er en toppidrett hvor menn og kvinner kjemper på lik linje. Det er en kamp med isnende sno, mørke og blodslit - og ikke minst med seg selv.

I dette programmet får du møte noen av Norges mest kjente hundekjørere og se spektakulære bilder som aldri tidligere er vist på TV.

Siden 2009 har NRK dekket løpet med stadig mer avansert kamerautstyr: Droner i lufta, GoPro på sledene, og kameraer som kan filme i slow motion og i svakt lys.

38 minutter med "feelgood-program"

Sigrid Ekran ut fra Levajok

Sigrid Ekran er to ganger verdensmester i langdistanse hundekjøring. Også hun er med i dokumentaren.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Til nå har derimot ikke alle de beste bildene fra løpene vært tilgjengelig. Det har NRKs prosjektleder Per Jordal bestemt seg for å rette opp i.

– Under sending er det stup og skyt. De beste opptakene kommer ikke alltid til sin rett. Vi har samlet opp masse fine bilder og laget et feelgood-program, sier Jordal.

"Der menn er menn og kvinner ofte vinner"

Programmet på 38 minutter har fått navnet "Der menn er menn og kvinner ofte vinner".

Dette kommer av at noe av fokuset er på at sporten er en av de få hvor menn og kvinner konkurrerer på likt nivå. Alder er også en faktor: man kan være 18 år eller 70 når man deltar.

Flere store hundekjøringsprofiler dukker opp i dokumentaren, blant annet Lars Monsen, Sigrid Ekran, Sven Engholm og Robert Sørlie.