NRK Meny
Normal

– Vil ikke være en fyllefestival

Med et rykte som en av de mest forfyllede festivalene i landet, vil Midnattsrocken nå gjøre sitt for å endre på fyllefestival-stempelet.

Publikum oppførte seg eksemplarisk under Midnattsrocken i Lakselv.
Foto: Mathis Eira / NRK

– Vi har et mye tettere samarbeid med politiet, de har mulighet til å utvise folk om de overstadig beruset eller har en utagerende oppførsel. Det er alltid sånn at det er et par tre elementer som skaper uro, og slik vil det alltid være. Men vi har prøvd å gjøre det slik at det skal være en hyggelig opplevelse for alle.

Det sier den ferske festivalsjefen for Midnattsrocken, Jon Arne Pettersen.

Rockefestivalen i Porsanger har vokst seg til å bli veldig stor. Historien skriver seg 30 år tilbake, da arrangementet startet som en musikkfestival på det lokale samfunnshuset i Lakselv.

Brennelvnesset før Midnattsrocken 2015
Foto: Jon Arne Pettersen / Midnattsrocken

I år utvidet festivalen parkeringsplassen i påvente av rekordmange besøkende.

– Det har vært en utvikling i forhold til de som kommer hit. Det er flere bobiler og campingvogner enn telt i år. Og folk som har dyre bobiler tar det mer ned ro enn de som camper i telt. Og det er mer voksne folk. Da blir det ikke den «rølpefylla», mener festivalsjefen.

Han forteller at de også har endret oppstillinga av campingvogner, bobiler og telt.

– Vi har prøvd å plassere caravancampen i utkanten av området og teltboerne midt i, så blir det også en slags selvjustis. Vi ønsker å heve standard og kvalitet for de som kommer slik at de får en fin konsertoplevelse. Vi har også sørget for flere stasjoner med matservering som er åpen hele døgnet.

Har tatt festivalgrep

Midnattsrocken har fått rykte på seg for å være en gedigen fyllefest, og i år ventes en publikumsøkning og flere gjester på festivalcampingen.

Festivalledelsen har gjort flere grep for å møte økningen.

– Politiet gjør en kjempeinnsats, mener rockegeneral og festivalsjef, Jon Arne Pettersen.

Det er 18 års aldersgrense, og ungdom under 18 har ingenting der å gjøre. De blir bortvist og kjørt hjem av politiet. Men politiet trenger tips fra festivaldeltagere på om det befinner seg mindreårige på området.

I år har festivalen innledet et samarbeid om vaktholdet med Billefjord idrettslag

Synlig politi

– Vi får mannskaper fra andre plasser, siden vår bemanning er litt begrenset i forhold til ferieavvikling. Vi skal være synlig både på festivalområdet men også i sentrum av Lakselv, siden Porsanger dobler innbyggertallet under Midnattsrocken. Vi skal ha aktivt politi fra tidlig morgen.

Freddy Olaussen, Vest-Finnmark politidistrikt

Freddy Olaussen er innsatsleder for politiet under Midnattsrocken.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Freddy Olaussen ved Porsanger Lensmannskontor er innsatsleder under Midnattsrocken. Det er tredje året han har ansvaret, og kan fortelle at han begynte planleggingen allerede i april.

– Vi er så heldig å få en narkotikaekvipasje som er Kriminalomsorgens hundepatrulje. De var her for to år siden, og nesen på den hunden er imponerende.

Vi hadde 10-15 saker som gikk på besittelse, og det var på grunn av hunden. Så de skal bistå, og forhåpentligvis vil det virke forebyggende.

Olaussen forteller at de også har fokus på fyllekjøring. Vi har promillekontroll, og får hjelp av UP. Rocken har også kjøpt inn alkotester, hvor festivaldeltagerne kan teste seg før de forlater rocken.

– Aldri sett folk drikke så mye

Rockegruppa Twisted Sister spilte på Brennelvnesset i 2009, og har ikke glemt konserten på Midnattsrocken i Lakselv. De ble intervjuet i forkant av opptreden de skulle ha på Tons Of Rock i Halden sommeren 2014. Bandet er kjent for slagere som blant annet «I Wanna Rock» og «We're Not Gonna Take It».

På spørsmål om hva slags minner de har fra Norge blir spesielt konserten i Finnmark sommeren 2009 trukket fram.

– Jeg har aldri sett folk konsumere så mye alkohol, fastslår bandets grunnlegger Jay Jay French.

Twisted Sister

Twisted Sisters på scenen under Midnattsrocken, 2009. – Jeg har aldri sett folk konsumere så mye alkohol, fastslo bandets grunnlegger Jay Jay French, etter konserten.

Foto: Mathis Eira

Så rart det enn kan høres ut, så gjør det festivalsjef Jon Arne Pettersen stolt.

– Når rockere som har holdt på siden 1973 sier at det de husker best er Midnattsrocken, så sier det litt om hvilket inntrykk den totale opplevelsen har gitt. De ønsker seg tilbake og har kontaktet oss mer enn en gang siden konserten, så det må vel bety at opplevelsen var positiv.

Det unike med festivalen er at musikerne må gjennom campområdet for å komme backstage. Det gir en helt annen opplevelse enn om de ble fraktet med bil backstage. De får førstehandsinntrykk og se med selvsyn hva som skjer når titusen mennesker samles i midnattssola for å få med seg konserter.

– Dette viser at den jobben som er blitt gjort her siden 1984 har båret frukter. Den innsatsen som alle som har jobbet med rocken har gjort, de har satset alt for å få det til betyr mye ikke bare for Porsanger men også for hele Finnmark. Jeg er utrolig stolt.