NRK Meny
Normal

– Vi har nok intelligens til å bestemme og ta egne valg

16-åringer i Vadsø forbereder seg på høstens valg, for som et forsøksprosjekt får nå også de lov til å være med å bestemme.

Stemmerett

Emil Basso mener det er viktig å stemme og at ungdom på 16 år er moden nok til å ta et valg selv.

Foto: Bildekollasj / NRK

Valglogo

Ungdom i Vadsø forbereder seg til høstens kommunevalg.

Finnmarkskommunen er en av 20 kommuner i landet som får delta i forsøket med stemmerett for 16-åringer i 2015.

Mange mener at en 16-åring ikke er moden nok, men Live, Malin og Emil mener tvert imot

Emil Basso

Emil Basso fnyser av argumentene om at 16–åringer ikke er moden nok til å stemme.

Foto: Varanger Foto / Privat

at 16-åringer bør få stemmerett.

– Det er viktig å vise hva vi mener og å være aktiv. Det er jo hvordan man vil leve og hvordan vi ønsker å ha det i samfunnet, sier Live Rushfeldt Sjøtun.

– Viktig at vi får si vår mening

Vadsø kommune står overfor en spennende nyordning ved kommunevalget nå til høsten. For første gang i valghistorien skal de som er 16 år i valgåret få anledning til å stemme her.

– Det er mye som angår oss som ungdommer og da er det viktig at vi får si vår mening om sakene, sier Malin Wickstrøm Baumann.

I 2011 ble det gjort et forsøk der norske 16-åringer fikk stemme for aller første gang. Forsøket ble da også gjort i 20 kommuner, og det var flere 16- og 17-åringer som stemte enn 18-åringer.

– Det er veldig viktig fordi jeg vil beholde ungdomsklubben, jeg vil ha flere fritidsaktiviteter for ungdom og jeg vil at Vadsø skal bli et bedre sted for ungdom, sier Emil Basso.

(Saken fortsetter under bildet.)

Politikerpanel

De ulike partiene møtte opp tirsdag for å fortelle ungdommene hvorfor deres parti er det rette å stemme på.

Foto: Liss Jacobsen Leite / NRK

Fikk "selge" seg inn til ungdommene

Tirsdag møtte de ulike politiske partiene opp for å orientere elevene i 10. klasse og 1. året på videregående skole om hvem de er og hvorfor nettopp deres parti er det rette å stemme på.

Julie Møller Wormdal i AUF husker at hun ønsket selv å stemme på den alderen.

– Ja det skulle jeg ønske. Jeg har sittet lenge og bare trippet med tærne for jeg hadde skikkelig lyst å stemme, sier Julie Møller Wormdal.

Også byens politikere var diskret til stede bakerst i lokalet. Hans-Jacob Bønå som er Høyres ordførerkandidat i kommunen, mener ungdommene er klare til å stemme.

– De er mye mer opplyst i dag enn for 20-30 år siden. Det er satt mer på dagsorden på

Øystein Strand

Øystein Stand mener det er viktig å få ut politisk informasjon til ungdommene, men at de ennå ikke er moden nok til å få fast stemmerett.

Foto: Liss Jacobsen Leite / NRK

skolene og da siger det bedre inn, sier Bønå.

– Ikke moden nok

– I utgangspunktet så er vel de fleste 16-åringer ikke moden nok til å stemme. Men de trenger motivasjon og det får de ved sånne innspill og slike arrangementer som dette, sier Øystein Strand som hadde ansvar for paneldebatten.

Disse argumentene får derimot ungdommene til å fnyse.

– Mange av 16-åringene har høyere intelligens enn de fleste voksne jeg har møtt, til tider. Mange voksne er også ganske dum, det vet du godt selv. Og det er kanskje noen 16-åringer som ikke klarer det, men de fleste har nok intelligens til å bestemme og ta egne valg i livet, sier Emil Basso.