NRK Meny
Normal

– Vi forventer at staten tar ansvar

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) møtte mandag morgen UDIs toppledelse i Oslo. UDI lover nå å komme opp med løsninger på de kritikkverdige forholdene i Vestleiren.

Rune Rafaelsen

– Det var viktig for meg å få et møte med UDIs toppleder. Det er viktig at staten tar ansvar her, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen etter mandagens møte med UDI-sjef Frode Forfang i Oslo.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) betegner møtet med UDI-sjef Frode Forfang mandag morgen som konstruktivt.

– Det var viktig for meg å få et møte med UDIs toppleder. Det er viktig at staten tar ansvar her. Vi har ikke ført utgifter med gaffel, som det er skapt et inntrykk av. Avtalene er initiert av UDI og skrevet på deres brevpapir. Vi forutsetter at UDI betaler beløpene de skylder oss. Det er også viktig å huske på at det var kommunen som tok initiativ til å avslutte avtalen; den gikk egentlig fram til slutten av mars, sier Rafaelsen til NRK.

Kirkenes

UDI og Sør-Varanger kommune krangler om oppgjøret etter UDIs leie av Fjellhallen i Kirkenes. UDI mener kommunen har ført utgifter med gaffel, mens kommunen ikke vil vike en tomme.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

UDI nekter å betale

Avisa Finnmarken har de siste ukene avslørt at UDI nekter å utbetale flere millioner kroner som Sør-Varanger kommune gjør krav på etter bruken av Fjellhallen i Kirkenes som transittmottak for asylsøkere.

Kommunen krever UDI for totalt 16,5 millioner kroner, et beløp UDI synes er altfor høyt.

Foreløpig vil bare UDI betale ut 3,6 millioner kroner.

– Vi har foreløpig ikke fått kommunens regnskap med fakturagrunnlag. UDI har et strengt pengeregime, så vi har rett og slett ikke lov til å betale ut slike summer uten å få dokumentasjon på faktiske utgifter, sier kontraktskoordinator Kjartan Nilsen i Utlendingsdirektoratet til Finnmarken.

Røde Kors er bekymret

Røde Kors' medarbeidere i Vestleiren er svært bekymret over forholdene for flere av beboerne, melder avisa Nordlys.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

Det er avdekket flere kritikkverdige forhold i Vestleiren utenfor Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det er særlig usikkerheten rundt situasjonen til den gruppen som har fått avslag på sine søknader, som vekker bekymring.

– Røde Kors er av den oppfatning at mange begynner å nærme seg et punkt hvor frustrasjonen i verste fall kan ta overhånd for enkelte, melder avisa.

– UDI lovet å rydde opp

UDI-ledelsen lovet, ifølge Rafaelsen, å ta tak i de kritikkverdige forholdene som de siste dagene er avdekket i Vestleiren, med manglende helsetilbud og oppfølging av asylsøkere.

– UDI er helt klar over situasjonen i Vestleiren, og lovet meg å komme opp med løsninger, sier Rafaelsen, som også ba UDI om å få på plass en stedlig representasjon i Kirkenes.