Hopp til innhold

– Vi er ikke en helt vanlig skole

Gakori skole i Alta har hele 21 forskjellige nasjonaliteter fordelt på 310 elever. Det er nesten fire ganger mer enn gjennomsnittet for skolene i kommunen. – Veldig kult, fastslår Sander Helgesen Moe (9).

Har gjort undersøkelse for skolen

FORNØYD: Anna-Lea Midttun Iversen (f.v.), Magnus Pedersen Bjørn og Sander Helgesen Moe er storfornøyd med resultatene de har kommet fram til.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Det har vært full aktivitet blant fjerdeklassingene på Gakori skole før jul. De har laget klasseavis og har i den anledning undersøkt hvor mange nasjoner det er på skolen deres i Alta.

– Det er en berikelse for skolen at det er så mange nasjonaliteter her. Vi ble veldig overrasket da vi så resultatet, forklarer lærer Lisa Bellika.

– Selv med forskjellig hudfarge er vi lik

Magnus Pedersen Bjørn (9), Sander Helgesen Moe (9) og Anna Lea Midttun Iversen (9) er ansvarlige for undersøkelsen og forteller at denne jobben var spennende.

– Vi trodde ikke det skulle være så mange forskjellige nasjoner her på skolen, sier Anna-Lea.

– Nei, jeg trodde kanskje det skulle være sånn 18–19 forskjellige, sier Magnus.

Trioen har vært innom alle klassene på skolen og stilt det samme spørsmålet til alle: – Er mamma eller pappa av utenlandsk opprinnelse?

– Det her var moro. Det som er gøy med så mange forskjellige her, er at det blir mye mer å gjøre i friminuttene, sier fjerdeklassingene.

Lisa Bellika sammen med elever

GLAD: Lisa Bellika er stolt over elevene sine og jobben de har gjort med klasseavisa. De jobber daglig med forståelse av andre.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

De teller på fingrene og ramser opp alle landene som er representert på skolen - som de kommer på.

– Thailand, Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike, Syria, eeeh resten husker vi ikke, ler gjengen.

Lærer i klassen, Lisa Bellika, forklarer at publisering, skriving og å intervjue andre er en del av læreplanmålene til klassen, men legger til at å forstå andre også er en viktig del av undervisningen. Selv om det ikke står på papiret eller i noen mål.

– Vi jobber mye med likeverd og toleranse på daglig basis, vi er mange nasjoner her på skolen så da er det viktig, forklarer Bellika.

– Mye med 21 nasjonaliteter

Når det kommer til antall barn som ble født i Finnmark med bakgrunn som innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre, så ligger Alta høyest på statistikken i Finnmark.

Det forklarer rådgiver Even Høydahl i Statistisk sentralbyrå (SSB), i seksjon for befolkningsstatistikk.

Even Høydahl

OVERRASKET: Even Høydahl ved SSB sier at disse tallene er overraskende.

Foto: Privat

– Alta er øverst her, men de er også kommunen med desidert høyest folketall i Finnmark. Så i forhold til folketallet peker ikke Alta seg ut som veldig internasjonal, sier han.

Likevel legger han til at 21 nasjonaliteter på en skole er mye.

– Det var per første januar 2016 1.857 barn i alderen 6–12 år i Alta, av disse var det 36 nasjonaliteter. Om vi regner på dette kommer vi fram til at det er fire ganger flere nasjonaliteter på Gakori skolen enn gjennomsnittet for kommunen i forhold til elevtallet. Så ja, det er mye med 21 nasjonaliteter på denne skolen, avslutter Høydahl.

Gakori skole i Alta

Gakori skole i Alta har fire ganger flere nasjonaliteter på sin skole enn gjennomsnittet for sin kommune.