Hopp til innhold

Miljøkrav på 3 millioner kroner: – Småpenger

​Bobestyrer sier at konkursboet etter Sydvaranger Gruve bruker flere hundre tusen kroner på opprydding, men Miljødirektoratet krever en langt større sum.

Sydvaranger gruve

Virksomheten på den konkursrammede Sydvaranger Gruve har etterlatt seg store mengder forurensning.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Forurensning i Sydvaranger Gruve vil ikke gjøre gruva vanskeligere å selge. Det tror konkursboets bobestyrer Leif Petter Madsen.

Advokat Leif Petter Madsen

Bobestyrer Leif Petter Madsen sier at de vil håndtere noe av forurensningen, men nye eiere må belage seg på å ta resten.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Madsen mener at konkursboet ikke er ansvarlige for å rydde opp forurensingen, og at oppryddingen må betales av en eventuell ny eier.

– Men beløpet er såpass lite at dette ikke vil spille noen stor rolle for dem som skulle være interessert i å overta gruven, ifølge Madsen.

Miljødirektoratet har imidlertid fremmet et krav på 3 millioner kroner for å dekke kostnadene til å sette gruven i miljømessig forsvarlig stand og «motvirke fare for forurensning».

– Boet bruker flere hundre tusen på opprydding. Hvis det da gjenstår opprydding for 2,5 millioner kroner så er det småpenger i forhandlinger om salg av hele virksomheten, sier Madsen.

MDG reagerer

Miljøpartiet de grønne reagerer sterkt på nyheten om at konkursboet etter Sydvaranger Gruve ikke har penger til å fjerne oljesøl og forurensning i gruveområdet.

Liaklev

Arne Liaklev, fylkestingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne i Finnmark.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Forurensingen må kartlegges og ryddes opp i både med tanke på salg og videre drift. Det må komme i første rekke, og det er bostyrets ansvar, sier Arne Liaklev, fylkestingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne i Finnmark.

Fylkestingsrepresentanten er krass i sin kritikk av hvordan forurensningsspørsmålet blir behandlet.

– Dette er storkapitalens måte å gjøre det på; gruva går konkurs og da blir det ikke ryddet opp. Det går til slutt ut over naturen, mener Liaklev.

Det var Dagens Næringsliv som først skrev at konkursboet etter Sydvaranger Gruve har ikke penger til å fjerne oljesøl.

Venter på nye eiere

370 personer mistet jobbene sine da Sydvaranger Gruve ble slått konkurs i november 2015. Jernmalmprisene var for lave, og gjelden til selskapet for høy, til at selskapets to største kreditorer, Den norske bank (DnB) og Innovasjon Norge, ville gi ytterligere rente- og avdragsfritak på lån.

Bergingeniør Ole Gunnar Eriksen

Kong Olav følger med når Ole Gunnar Eriksen skjenker kaffe fra termos. Her i gruva holder 20 mann utstyret og bygningene varme i vente på at nye gruveeiere skal dukke opp.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen har tidligere uttalt til NRK at konkursen rammer 1400-1500 mennesker direkte eller indirekte.

Mange krysser fingrene for at Sydvaranger skal få nye eiere. I mellomtiden holder et knippe ansatte maskiner og pumper i gang, mens bostyrer leter etter noen som vil kjøpe gruven. Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) har vist interesse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark