NRK Meny
Normal

– Uklokt å redusere fylkestinget

Professor Frank Aarebrot mener Finnmark må ha med seg like mange politiske representanter inn i det nye fylket som det de har i dag.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot mener Finnmark som fylke skiller seg ut, og at det er viktig at alle delene av Finnmark blir representert i et nytt fylkesting.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

– Vi kan ikke late som om Finnmark er som hvilket som helst andre fylker i Norge, sier professor Frank Aarebrot til NRK.

Aarebrot mener det nye fylkestinget for Troms og Finnmark ikke bør reduseres, men at begge fylkene tar med seg samme antall representanter de har i dag.

Det tilsvarer 72 personer i ett fylkesting mot 35 og 37 som Finnmark og Troms har nå.

Han mener avstandene for å levere tjenester i Finnmark er utfordrende, og konkluderer med at det vil være direkte uklokt å redusere antall stoler i det nye fylkestinget.

Tromsø

I dag bor det omtrent like mange i Tromsø kommune som i hele Finnmark. Samtidig mener flere politiske representanter at de også i framtiden bør være like godt representert som Troms i det nye fylkestinget. Det forslaget støtter Frank Aarebrot.

Foto: Robert Greiner/NRK

78 representanter i Trøndelag

Nord- og Sør-Trøndelag vedtok allerede i fjor å slå seg sammen til ett felles Trøndelag i 2018.

Der skal de ha et felles fylkesting med hele 78 representanter inntil fylkestingsvalget i 2019. Deretter vil de redusere antall fylkestingsrepresentanter til 59.

– Det er viktig å få så stort antall representanter at alle deler av Finnmark føler seg representert i den nye regionen. Da er det veldig uklokt å redusere antall seter i fylkestinget, sier professoren.

FrP-politiker Bengt Rune Strifeldt mener derimot at det kan være gunstig i startet av sammenslåingen å beholde dagens representasjon, og at man eventuelt ved en seinere anledning kan vurdere å kutte antallet representanter.

– Det kan være fornuftig å ha en høy representasjon i starten. Så får man vurdere underveis om det er behov eller ikke, sier han.

Opposisjon fylkestinget

Frps Bengt Rune Strifeldt og Høyres Jo Inge Hesjevik er uenige om representasjonen til Finnmark i det nye fylket.

Foto: Maria Borch Mietinen/Finnmark fylkeskommune

Dobbel stemme

I går ble ideen om at en stemme fra Finnmark burde telle mer enn en stemme fra Troms under fylkestingsvalgene lansert av Rut Olsen i FrP, for å sikre at Finnmark også i framtiden blir representert.

Høyres fylkestingsrepresentant i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, synes derimot det er en dårlig idé å innføre stemmer av dobbel verdi til finnmarksvelgere.

Han mener det vil undergrave posisjonen til Finnmark i nord, og er ikke gunstig for et godt samarbeid med Troms.