– Uforutsigbarhet gjør Norge lite interessant for investorer

Stortingspolitiker Frank Bakke-Jensen mener uforutsigbarheten til Miljødirektoratet gjør Norge lite interessant for investorer.

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen syns det er uheldig at Miljødirektoratet ikke har noen uttalt tidshorisont for når Nussir-søknaden skal være ferdig behandlet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Vi blir ikke en attraktiv plass å investere når det er så lite forutsigbarhet, og det trenger vi minst av alt i tider som dette, sier Frank Bakke-Jensen. Kommentaren kommer fordi Miljødirektoratet har brukt over et år på å behandle utslippssøknaden til gruveselskapet Nussir, som vil drive kobbergruve i Kvalsund.

Direktoratet har kommet med stadig nye utsettelser, og kan ikke tidfeste når søknaden vil være ferdig behandlet.

Øystein Rushfeldt

Direktør Øystein Rushfeldt er frustert over å vente på avklaring fra direktoratet.

Foto: Thor Thrane / nrk

Forventing har blitt frustrasjon

– Jeg mener det er beklagelig at det tar så lang tid. Jeg mener også at det er uheldig at det stadig kommer utsettelser, sier Bakke-Jensen.

Nussir-dirktør Øystein Rushfeldt har fått beskjed om at søknaden til gruva ikke blir ferdig før sommeren, mens de ifjor fikk beskjed om at det skulle være ferdig i løpet av året.

– Per i dag så er det faktisk ikke mulig å si noe sikkert om tidsaksen til direktoratet, og for oss er det et gedigent problem at man ikke greier å gi seg selv tidsfrister, sier Rushfeldt.

Direktoratet påpeker at saken er omfattende, men vil ikke kommentere saken utover det. Rushfeldt i Nussir er blitt frustrert over direktoratet, og sier det får konsekvenser for deres aktivetet:

Det betyr at vi må justere på aktiveten tilsvarende, så det er den viktigste økonomiske effekten av det. Vi kan ikke holde den samme trykken og farta som ellers ville vært normalt.