NRK Meny
Normal

– UDI bør selv reise rundt for å ta asylintervju på akuttmottakene

Det er bedre at Utlendingsdirektoratet sender ansatte til asylmottak for å intervjue asylsøkere, enn å transportere asylsøkerne til Vestleiren utenfor Kirkenes, mener Vefsn Venstre.

Vestleiren

I Vestleiren utenfor Kirkenes har både voksne og barn oppholdt seg i lengre tid. Utlendingsdirektoratet har endret leiren til et mottak hvor asylsøkere skal intervjues.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Siden midten av januar har nærmere 200 asylsøkere blitt fraktet til Vestleiren utenfor Kirkenes. Utlendingsdirektoratet (UDI) har forandret leiren fra å være et ankomstsenter til å bli et mottak hvor asylsøkere skal intervjues.

Dette vil Vefsn Venstre i Nordland ha en slutt på.

– UDI bør oppretter ambulerende team som kan reise rundt å intervjue asylsøkere på mottakene der de er, mener gruppeleder Carola Karl Urvik.

Rundt 50 personer på akuttmottaket i Mosjøen har fått beskjed fra UDI om at de skal flyttes.

Ifølge UDI må asylsøkerne belage seg på å være i Vestleiren i flere måneder. Urvik mener dette ikke er måten å behandle traumatiserte flyktninger på.

Hanne Jendal, direktør i asylavdelingen i UDI, ser at dette kan være litt kronglete for noen barnefamilier.

– Akuttmottakene var aldri ment for at folk skulle bo der i lengre tid. Asylsøkerne vil få kortvarig opphold i Vestleiren før de vil bli sendt videre til et ordinært mottak, sier hun.

Ankomstsenter Finnmark politi ved porten

Siden midten av januar har nærmere 200 asylsøkere blitt fraktet til Vestleiren. Utlendingsdirektoratet har forandret leiren fra å være et ankomstsenter til å bli et mottak hvor asylsøkere skal intervjues.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Mange er redde

Kvinnene på mottaket i Mosjøen sier de er veldig redde. De sover ikke lenger, og barna deres, som nettopp har begynt på skole, er lei seg.

Asylsøker Ziba Rahimi fra Herats i Afghanistan flyktet fra hjemlandet til Norge via Russland. Hun har sammen med sine to sønner bodd på akuttmottaket i Mosjøen i tre måneder.

– Mitt ene barn startet på skolen for tre uker siden, mens mitt yngste barn skal starte på denne uka, forteller hun.

Carola Karl Urvik i Vefsn Venstre påpeker at asylsøkerne er i en utrygg situasjon fra før.

– De er redde for at de skal kastes ut av Norge uten å få en ordentlig behandling av saken sin, sier Urvik.

Gode grunner for Vestleiren

Hanne Jendal

Hanne Jendal, direktør i asylavdelingen i UDI mener akuttmottakene både er dyre og uhensiktsmessige, og skal avvikles. Derfor sender de folk til store mottak for intervju.

Foto: Nora Lie/UDI

– UDI ønsker å avvikle akuttmottakene, sier Hanne Jendal, direktør i asylavdelingen.

Hun viser til at akuttmottakene er både dyre og uhensiktsmessige.

– Vi sender folk til noen av de store mottakene, enten i nord eller i sør. De kan både huse asylsøkere og foreta intervju på en effektiv og hensiktsmessig måte.

– Er forslaget om å ha ambulerende team et dårlig forslag?

– Vi har ambulerende team som reiser til mindre mottak hvor det er mulig å intervjue asylsøkere. Men det er primært i ordinære mottak, og ikke i akuttmottak.

I Vestleiren har både voksne og barn oppholdt seg i lengre tid. Det er Sør-Varanger kommune som er ansvarlig for å tilrettelegge for skoletilbud. De har foreløpig ikke landet noen avtale med UDI om når dette skal være på plass.