– Tanken om sexleketøy som tabu eksisterer nesten ikke lenger

Det selges sexleketøy som aldri før i Norge. Og det er i nord man finner de mest ivrige kundene. I én finnmarksby selges det oppsiktsvekkende mange pisker.

Pisk

Sexleketøy har blitt populært blant det norske folk.

Foto: Pixabay

– Tallene kan tyde på at finnmarkingene bruker mørketida godt. Jeg tror de er flinke til å ta eget sexliv i egne hender, sier Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet.

Tall fra dem viser at nordmenn kjøper sexleketøy som aldri før – med en dobling av omsetningen siden 2014. Det er i de nordligste fylkene, og i Finnmark spesielt, at folk synes å være mest ivrige.

Finnmark ligger nemlig på topp i de fleste statistikkene på hvor stor andel av befolkningen som kjøper inn forskjellige typer sexleketøy.

– Det kan tyde på at de i nord er mer lekne, kommenterer Sørflaten.

Cecilie Kjensli

Cecilie Kjensli er sexinspirator, sexleketøyekspert og innehaver av nettbutikken Cpunktet.no. Hun synes ikke det er noe rart at sexleketøy har blitt mer populært, fordi de både har blitt bedre og finere i løpet av årene.

Foto: Tørid Gjendal / Cpunktet.no

Sexinspirator og innehaver av nettbutikken Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, kan bekrefte denne tendensen. Hun tror det har sammenheng med kulturen i nord.

– I Nord-Norge er man ganske tøffe, rett på sak og latteren sitter løst – da vil jeg anta at det er sånn i senga også, sier hun.

Populært med pisk

Sørflaten i Kondomeriet understreker at det er mange produkter og preferanser som går igjen over hele landet, men likevel viser deres rapport til nyanser som gjør at enkelte steder skiller seg ut.

Tallene viser for eksempel at folk i Alta er spesielt opptatt av pisker.

Av alle kommuner i Norge, ligger Alta på niende plass over antall solgte pisker totalt i 2018. Med kun 20.000 innbyggere, mener Kondomeriet at dette er oppsiktvekkende.

– Det er kjempegøy å se at Alta er med og kjemper i toppen med Bergen og Oslo, som er mye større byer, sier Sørflaten.

Marthe Sørflaten

Hvorfor altaværingene tydeligvis liker pisker er litt vanskelig å svare på for Kondomeriets presseansvarlige, Marthe Sørflaten. – Vi har jo statistikken, men kan ikke alltid vite hvorfor det er sånn. Men det kan jo kanskje du vite bedre, du som er fra nord?, ler hun til NRKs nordnorske journalist.

Foto: Kondomeriet

Halvparten har vibrator

Mens Kondomeriets tall viser at folk i nord er spesielt glad i pisker, viser tall fra nettstedet Nytelse.no en litt annen tendens.

– Hos oss er det analleketøy som ligger øverst i Finnmark – og spesielt selger analleketøy til menn godt i nord, sier nettredaktør Tonje W. Olsen.

Men det er ikke bare i nord at slike produkter går som varmt hvetebrød. Både Olsen, Kjensli og Sørflaten mener at folk generelt sett har blitt flinkere til å utforske.

De gir litt av æren til blant annet Sex og singelliv, Fifty Shades-serien og tv-programmet Sexskolen.

– Tanken om at sexleketøy er tabu føler jeg nesten ikke eksisterer lenger, sier Olsen.

Tonje W. Olsen

– Nordlendinger er absolutt mer kinky, og det skal de være stolte av, mener nettredaktør i Nytelse.no, Tonje W. Olsen.

Foto: Nytelse.no

Kjensli påpeker også at over halvparten av alle kvinner nå eier et sexleketøy – fortrinnsvis en vibrator. Dette er et tall som er stigende.

– Det er ikke sånn at alle må ha en god vibrator eller et sexleketøy. På samme måte som ikke alle må ha en oppvaskmaskin – men det er jo utrolig deilig og praktisk, sier hun.

– Føler du at det er i veien, skal du la være. Men variasjon er jo det beste – det blir kjedelig å ligge med hverandre på den vanlige måten i lengden.