NRK Meny
Normal

– Svært uheldig at det fiskes oppdrettsfisk i en av verdens beste lakseelver

Forvalteren i Altaelva er bekymret for elvas renomme etter en rekordoppgang av oppdrettslaks til nå i år.

Tor-Erland Nilsen

Tor-Erland Nilsen mener det er på tide at oppdrettsnæringen tar affære.

Foto: Marte Lindi/NRK

– Man kan ikke drive å flytte grensene. Fra tre prosent til seks prosent og nå 14 prosent. Det skal ikke være oppdrettsfisk i elva i det hele tatt, sa daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI), Tor Erland Nilsen, da han besøkte Finnmarkssendinga i ettermiddag.

ALI har sammen med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), Vest-Finnmark Jeger- og Fiskeforening, Cermaq, Grieg Seafood og NRS de siste tre årene tatt skjellprøver av laksen som fanges i Altaelva og Repparfjordelva.

14 prosent av skjellprøvene tatt av sportsfiskere i Altaelva viser seg å stamme fra oppdrettslaks, som er en økning på ti prosent sammenlignet med i fjor.

Bekymret

Nilsen er nå bekymret for elvens renomme.

– Vi er veldig bekymret. Tidligere har det vært tre prosent i sportsfiskesesongen, og så øker det etterhvert. Når det begynner med 14 prosent nå, så er vi veldig bekymret for hvordan vei dette går, sier han.

Aldri før har antallet oppdrettsfisk så tidlig i sportsfiskesesongen vært så høyt på denne tiden.

– Svært uheldig

Frank Halvorsen Sverre Andersen

Frank Halvorsen og Sverre Andersen besøkte Altaelva onsdag. De er redde for at det en vakker dag er 50 prosent oppdrettslaks i elva.

Foto: Eirik Hind Sveen

– Vi fikk tidlig tilbakemelding om at det var en del oppdrettslaks i Altaelva. Derfor er ikke rapporter overraskende, sier Nilsen.

Nilsen trekker frem kongebesøket i Altaelva tidligere i sommer. En person i kongens følge fikk da oppdrettslaks på kroken.

– Det er svært uheldig at folk fisker oppdrettslaks i en av verdens beste lakseelver. Det er ikke bra, sier Nilsen.

Han mener det er på tide at oppdrettsnæringen tar affære.

– Ikke flinke nok

Grieg Seafood er en av samarbeidspartnerne i prosjektet. De tok nyheten som kom onsdag, om 14 prosent oppdrettslaks i Altaelva, tungt.

– Oppdrettsnæringa har en nullvisjon, er dette et tegn på at man ikke lykkes med det?

– Ja det er klart, med tanke på nullvisjon så er 14 prosent et stykke unna null. Vi er ikke flinke nok, men skal bli bedre, sier Lasse Sørnes, kommunikasjonsansvarlig i Grieg Seafood.