NRK Meny
Normal

– Sør-Varanger bør satse på mer enn industrien

Olje og turisme er framtiden for Sør-Varanger kommune, mener folk på gata i kommunesenteret Kirkenes. De frykter økt arbeidsledighet dersom Sydvaranger gruve går dukken.

Wold og Sivertsen på gata i Kirkenes

Mari Wold og Stein Idar Sivertsen tror olje og fiske er framtiden for Sør-Varanger kommune.

Foto: Marte Lindi

Valglogo

Folk i Sør-Varanger kommune er usikre på om industrisatsingen de står overfor, gir avkastning med det første for kommunen. De er presset på å finne nye arbeidsplasser, spesielt dersom ikke drifte ved Sydvaranger gruve vedvarer lenger enn til oktober.

– Med tanke på olje er ikke industri framtiden for kommunen foreløpig. Det tar tid å bygge opp med tanke på oljeteknologien og det tar fort 10-15 år før det er ordentlig på beina. De bør derfor satse på mer enn bare industri, sier Stein Idar Sivertsen på gata i Kirkenes.

Sammen med Mari Wold er han på besøk i hjemkommunen, og de tror blant annet olje er framtiden, men mener at kommunen også har andre bein å stå på.

– Jeg tror olje og fiskerier er rett vei å gå. Kongekrabbe og vanlig fiskeindustri er gode satsingsmuligheter. For det er jo enorm næring med havet, sier Wold.

Frykter arbeidsløshet

Sydvaranger gruve har lenge vært en hjørnesteinsbedrift for kommunen, men har over lengre tid slitt. De har nå penger til drift fram til oktober.

Folk i Kirkenes tror ikke fallet og depresjonen kommer til å bli like stor nå som forrige gang gruveselskapet gikk konkurs.

Likevel er det bekymring for de som blir arbeidsledige om ikke bedriften berges.

– Det blir nok veldig spennende ettersom det er et veldig mettet arbeidsmarked med lav arbeidsledighet. Det blir trist og veldig vanskelig for de som jobber der å finne nye jobber, sier Sivertsen.

Han mener staten burde bidra til å satse mer på annen industri for å bygge opp det nye industriområdet som planlegges på Pulkneset utenfor Kirkenes.

Pulkneset i Sør-Varanger

Her på Pulkneset i Sør-Varanger er det nye industriområdet planlagt.

Foto: Marte Lindi

– Da får folk her begynt å bygge det opp. For om da Sydvaranger går under så fins det andre muligheter både for næringsutvikling og jobb, tror han.

– For ustabilt for barnefamilier

Lokalpolitikerne må kjempe for nye arbeidsplasser, ettersom gruvedriften har vært så usikker de siste par årene, mener de to.

– Det blir ustabilt for familier å skulle bo her uten å vite om de har jobb. Så for politikerne burde fokueset være på å skaffe faste varige arbeidsplasser. Det tror jeg må være pri en. Og hvis olje kan være et alternativ så er det lurt. Det samme gjelder for satsing på turistnæringen, mener Marit Wold.

Kimek i Kirkenes sentrum

Kimek har lenge vært en viktig bedrift i Sør-Varanger og er en av bedriftene som er foreslått flyttet til det nye store industriområdet som er under planlegging.

Foto: Marte Lindi

Dagens valgdebatt foregår på Basen i Kirkenes klokken 19:00, og den er en del av NRK Finnmark og Amedias valgturné til alle de 19 kommunene i hele fylket.

Disse stiller i panelet under valgdebatten:

Ap, Rune Rafaelsen

De Kristne, Sissel Eva Bakken Fredriksen

Frp, Staal Nilsen

Høyre, Tove Alstadsæter

KrF, Eirin Daniloff eller Astrid Daniloff (7. kandidat)

Miljøpartiet De Grønne, Arne Liaklev

Sp, Cecilie Hansen

SV, Pål Gabrielsen

Venstre, Stian Celius