NRK Meny
Normal

Mener den nye Alta-dominansen på fylkestinget er et problem

– I den grad fylkestinget skal speile hele befolkningen, er det klart at dette er et problem, sier tidligere fylkestingspolitiker Tom Mortensen. Han er kritisk til dominansen av representanter fra Alta i det nye fylkestinget i fylket.

Tom Mortensen

Tdiligere fylkestingspolitiker Tom Mortensen fra Ap i Hammerfest, mener Alta bli for dominerende i det neste fylkestinget i Finnmark.

Foto: Thor Thrane / NRK

Valglogo

Etter at personstemmene i fylkestingsvalget i Finnmark hadde blitt summert opp viste det seg at flere Alta-kandidater rykket opp på de ulike partilistene og skjøv ut politikere fra andre steder.

Fylkestinget i Finnmark består av 35 representanter, og av disse kommer nå ti representanter fra Alta. Tidligere fylkestingspolitikere for Arbeiderpartiet i Hammerfest, Tom Mortensen, mener Alta er for dominerende.

– I den grad fylkestinget skal speile hele befolkningen, er det klart at dette er et problem, skriver han i et leserinnlegg som er sendt til mediene i Finnmark.

Fylkestinget 2011-2015

Dagens fylkesting i Finnmark.

Foto: Jørn Losvar / Pressebilde

– Småkommunene har tapt

Han viser til at 6 av fylkets 19 kommuner ikke har representanter i det nye fylkestinget: Loppa, Hasvik, Kvalsund, Måsøy, Lebesby og Berlevåg.

– Det er de små kystkommunene som har tapt, sier han.

Heldigvis, mener Mortensen, har Arbeiderpartiet og samarbeidende partier flertall i fylkestinget, og kan dermed ta viktige avgjørelser i gruppemøter og samarbeidmsøter

– Dette vil kunne demme opp for den sterke patriotismen som Alta viser på ulike områder, mener den tidligere fylkespolitikeren.

Vil endre valgsystemet

Lokalpolitiker Tom Kristian Hermo, også han fra Arbeiderpartiet i Hammerfest, mener det er på tide å revurdere valgordningen til fylkestinget. Han vil ha et system som benyttes under stortingsvalget, der folkefattige fylker som Finnmark får utjevningsmandater.

– Det er velgerne som bestemmer, men likevel er det trist at en tredjedel av kommunene ikke skal være med å forme politikken vår på fylket, sier Hermo, og mener at småkommunene som et minimum må være inne med én representant hver.

Rut A. Olsen

Rut A. Olsen i Kystpartiet danket ut sin egen førstekandidat til fylkestinget for neste periode.

Foto: Knut Åserud / FFK

Mener valgoppslutnignen har skylda

Kystpartiets Rut Olsen fra Alta fikk så mange personstemmer at hun danket ut sin egen førstekandidat Ingolf Eriksen fra Vardø. Hun blir derfor partiets eneste representant på fylkestinget i kommende periode.

Olsen reagerer på beskyldningene som kommer fra Tom Mortensen om at Alta-politikerne utgjør et problem. Hun mener politikere fra Alta i like stor grad som andre ønsker å jobbe til det beste for hele fylket.

– Jeg er rystet over at folk er skremt over demokratiet. Det er demokratiet som har talt. Både jeg og Ingolf hører til samme parti, og distriktene er viktige for oss, fastslår hun.

Kystparti-politikeren mener valgoppslutningen har mye av skylda, for at utfallet har blitt slik i Finnmark.

– Med tilstrekkelig oppslutning ville kartet sett annerledes ut, for valgopplsutningen er skremmende liten. Selv Hammerfest kunne gjort det bedre om folk brukte stemmeretten, sier Olsen.

Hun påpeker likevel at Alta ikke har flere fylkestingsrepresentanter enn det innbyggertallet skulle tilsi.