NRK Meny
Normal

– Skogbrannen ved Tsjernobyl under kontroll

Ukrainske brannmannskaper oppgir onsdag formiddag at de har fått kontroll over den store skogbrannen som nærmet seg atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina.

Skogbrann Ukaina

En stor skogbrann brøt mandag ut i Ukaina 20 kilometer fra det havarerte atomkraftverket i Tsjernobyl. Dersom flammene kom nærmere anlegget var det fare for at radioaktivt avfall kunne bli spredt.

Foto: ANDREW KRAVCHENKO / Afp

Fylkesmannen i Finnmark følger med på situasjonen der en skogbrann har herjet i Ukraina, og får fortløpende informasjon om situasjonen gjennom Statens Strålevern, som har dialog med ukrainske myndigheter.

– Brannen er per tidspunkt under kontroll, men kan blusse opp igjen hvis vinden øker. Det er tørt i området. Det er ikke meldt om økte nivåer av radioaktivitet i luft i nærområdet som følge av brannen, ifølge ukrainske myndigheter.

– Per 12.45 (11.45 norsk tid) var brannene under kontroll, opplyste landets statsminister Arsenij Jatsenjuk onsdag.

Like ved avfallslager

Brannen brøt ut omlag 20 km fra det nedlagte kjernekraftverket i Tsjernobyl, og den herjet i nærheten av et avfallslager som ligger under bakken.

Ukrainske myndigheter oppgir til Statens Strålevern at det selv ved skogbrann i området ikke vil være fare for utslipp fra det underjordiske avfallsanlegget.

Fryktet spredning

Brannen var angivelig den største i Ukraina siden 1992. Den spredte seg til områder som fortsatt er forurenset av radioaktive partikler fra Tsjernobyl-katastrofen i 1986. Det var fryktet at vinden skulle spre flammene nærmere atomanlegget.

Over 300 brannmenn, tre fly og ett helikopter var involvert i slukkingen av brannen.