NRK Meny
Normal

– Sauene skiter ned bygda

Sau trekker inn til bygda i Ekkerøy for å beite, noe som skaper konflikt. Nå anmelder huseiere sauebøndene.

Sauer driter ned bygda

Sauene menger seg i bygda, og nå kan eierne deres bli anmeldt.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Sauer skiter ned bygda

Roald Hansen er lei av å plukke sauebæsj.

Foto: Trine Vudunsdatter / NRK

– De driter på alle steder, også på stranda der ungene normalt bader når det er fint vær. De er jo overalt, på alle veier og alle stier. Man trør opp i skit daglig, så det er veldig ubehagelig, sier Roald Hansen.

Han står i spissen for ei gruppe i Ekkerøy i Vadsø som vil ha sauen bort fra bygda. Derfor velger de nå å anmelde bøndene.

– Det er jo ikke problemer med beiteareal, det er jo haugevis med beite rundt omkring. Så hvorfor må de være rundt husene? Det er meg komplett ubegripelig. Jeg synes at det er frekt og respektløst av de bøndene som dumper sauene i nabobygda istedenfor å ha dem i sin egen bygd, sier Hansen.

– Har fire føtter

Hansen undres om det skyldes latskap hos bøndene at sauene befinner seg i bygda. Det blir tilbakevist av Irene Gallavara, som leder i Vadsø beitelag.

– Sauen har fire føtter og den går dit den selv vil, sier hun.

– Hva synes du om at folk går sammen om å anmelde bøndene?

– Det synes jeg er ganske trasig. Hvis man ønsker en dialog med bøndene så er det helt gal fremgangsmåte. Altså, du starter jo et samarbeid med piggene ute.

Sauer skiter ned bygda

Sauene gjør fra seg flere steder i bygda til innbyggernes store frustrasjon.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Vær så snill

Roald Hansen mener imidlertid bøndene kunne jo ha kjørt sauene lenger ut på øya, eller kunne tatt de lenger opp i marka.

– Det er greit at bøndene har beiterett, men de behøver jo ikke å ha beiteplikt for det. Jeg liker sauer, spiser fårekjøtt og jeg synes sauer er ålreite dyr, men flytt sauene – vær så snill.

Sauer driter ned bygda

Bjørn-Tore Søfting er sauebonde.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Bjørn-Tore Søfting skulle gjerne flyttet sauene, men sier at det er problemer med det. Han er sauebonde og synes heller ikke at anmeldelse er rett vei å gå.

– Det kan jo være vanskelig for bøndene å avgrense beiteområder i og med at man beiter opp mot bygder og sånt. Og når det ikke finnes gjerder så vil de trekke inn mot lokalbefolkningen, og da er det enda viktigere å finne gode gjerdeløsninger, sier han.

Ikke uvanlig

Torhild Gjølme, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Finnmark, sier at konflikt mellom beitedyr og hytte- og huseiere ikke en uvanlig problemstilling på denne årstiden.

– Sauebøndene har lov å slippe dyrene sine på beite, akkurat i Ekkerøy så kan jo en løsning være at man faktisk får realisert de faktiske planene som er med å få et sperregjerde rundt bygda. Når vi har fått alt det vi trenger i forhold til søknadsbehandlingen, så går det veldig fort hos oss.