NRK Meny
Normal

– Så skjønn at jeg hadde mest lyst å kose med den

Liv-Turid og Torgrim Indbjør kom tett på en bjørnunge lørdag. Ekteparet var på tur hjem fra hytta si i Pasvikdalen da de oppdaget det som kan være en av de tre ungene til bjørnebinna som ble skutt i Pasvik i fjor høst.

Bjørnungen

Liv-Turid og Torgrim Indbjør fikk en opplevelse av de sjeldne da de kom tett på en bjørnunge i Pasvikdalen i Øst-Finnmark.

Foto: Liv-Turid Inbjør / privat

– Jeg var så trøtt at jeg satt med øynene igjen. Det var like før jeg sovnet, forteller Liv-Turid. Torgrim, mannen min tar meg plutselig på skuldra og sier at det er bjørn her. Jeg kviknet fort til når jeg så bjørnungen.

Liv-Turid Indbjør

Liv-Turid Indbjør synes bjørnungen var så skjønn at hun mest hadde lyst å gå ut av bilen for å stryke den. Den så ut som en kosebamse og hadde snille øyne.

Foto: Privat

Hun kan nesten ikke tro at det er sant, men fikk både tatt bilde og filmet bjørnen. Ekteparet som har kjørt samme veien utallige ganger i 34 år har aldri før sett bjørn.

– Jeg ble ikke redd. Vi satt i bilen med vinduene nede. Den var så skjønn at jeg mest hadde lyst å gå ut av bilen for å kose med den men det gjorde jeg selvfølgelig ikke. Men den så ut som en stor og snill kosebamse.

– Bjørnungen virket ikke redd. Hun anslår at de var fem til ti meter unna den. Den spiste i mellom trærne før den kom ut på veien. Den sprang et stykke foran bilen før den dreide over og forsvant bortetter myra.

Ekteparet som bor i Kirkenes var litt forsinket fra hytta. Hadde de dratt når de skulle hadde de mest sannsynlig ikke fått sett bjørnungen.

– Griseflaks at vi så den, synes Liv-Turid.

Bjørnungen

Bjørnungen sprang foran bilen et stykke før den forsvant i terrenget.

Foto: Liv-Turid Indbjør / privat

Kan være en av ungene til binna som ble skutt i fjor

Ekteparet tok kontakt med biolog og bjørneekspert Steinar Wikan. Ungen kan nemlig være en av de tre ungene til ei binne som ble skutt av en jeger på kloss hold i fjor.

Steinar Wikan

Bjørneekspert Steinar Wikan har sikret seg både hår og bæsj fra bjørnungen. Disse skal nå analyseres.

Foto: Arnstein Jensen

Senere ble bjørnebinna funnet død i nærheten av det stedet hun ble skutt.

– Jeg var allerede ute for å lete etter spor fra en annen bjørn som er observert da jeg ble oppringt. Så jeg dro dit hvor de hadde sett bjørnungen for å sikre meg DNA som jeg mandag skal levere for analyser til Svanhovd Norsk institutt for bioøkonomi, sier Wikan.

Han forteller at ungen beiter på samme plass som binna og hennes tre unger gjorde i fjor. Han samlet da inn både hårprøver og bæsj fra de fire individene.

Bjørneungen fra Pasvik

Bjørnungen beitet i skogen uten å bry seg nevneverdig om ekteparet som satt i bilen.

Foto: Liv-Turid Inbjør / privat

Bjørneeksperten kan ikke si sikkert når det kommer svar på om denne bjørnungen er en av de tre som ble morløse i september i fjor. Statens naturoppsyn mente at siden ungene så ut til å være ganske store kunne de ha en sjanse til å klare seg uten moren.

– Siden dette er såpass spesielt så vil Svanhovd analysere og sammenligne prøvene allerede til uka. Men den fulle oversikten over bjørner i Pasvik kommer ikke før til neste vår.