NRK Meny
Normal

– Regjeringen har ikke skjøttet forholdet til Russland godt nok

Selv når det er vanskelig bør man ha bred kontakt, ofte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, som denne uken besøkte Øst-Finnmark og grenseområdene til Russland.

Jonas Gahr støre russland

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møttes i Murmansk i 2008.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Det er rom for flere møter på politisk toppnivå mellom landene, selv om Norge støtter opp om de USA- og EU-ledede sanksjonene overfor Russland. Det mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg tror vi kunne hatt flere møter på politisk nivå, både for å ta opp problemer og komme med forslag som kan gjøre dette samarbeidet langs en grense hvor vi er helt avhengig av kontakt, bedre, sier han til NRK.

Se mot Finland

Det vanskelige forholdet til Russland var naturligvis tema da han besøkte Kirkenes og Vardø denne uken.

Om bord på Kystvaktskipet KV Harstad på tokt i Barentshavet kom den tidligere utenriksministeren med forsiktig kritikk av hvordan dagens regjering har håndtert naboskapet til Russland.

– Hvis man møtes for sjeldent, også på høyt nivå, blir det å møtes i seg selv nesten en innrømmelse av ett eller annet. Så selv når det er vanskelig bør man etter min menig ha bred kontakt ofte, sier Støre.

Han refererer til finnene, som ofte har møte med russerne. Støre tror ikke dét betyr at noen innrømmer noe, men rett og slett er for å holde naboskapet gående.

Må ha dialog

Retorikken mellom Norge og Russland har blitt tøffere. Den russiske ambassadøren i Norge sa før helgen at forholdet mellom de to landene er uholdbar.

Støre er klar på at forholdet er anstrengt, og at Norge skal støtte sanksjonene etter folkerettsbruddet i Ukraina. Men at Norge samtidig må bruke mer krefter på å utvikle et godt naboskap.

– Ser du samlet på det de sier, og det må man alltid gjøre med russere, så er det ingenting som hindrer Norge fra å ha dialog og finne måter vi kan ta opp nye og kjente tema på. Og forsøke å løse det, sier han.