NRK Meny
Normal

– Politiet må begynne å se hvilke signaler de sender ut

Voldsomme reaksjoner på at politiet lot personer med hva som angivelig skal være stjålet ved, gå. Dette på grunnlag av at det ikke skulle ha vært nok ved til å havne i kategorien tyveri.

Charlotte Pedersen og bilen med stjålen ved
Foto: Montasje

– Det spiller jo ikke noen rolle på hvilken mengde det var. Har du tatt noe fra noen andre uten å spørre om lov, så er det jo tyveri, uansett. Det er jo en som har stått i skogen og jobbet for dette, mange timer og dager kanskje. Jeg syns jo ikke det er greit at folk bare skal kunne gå å hente det fordi det var så lite de tok, sier Charlotte Pedersen.

Hun var den som oppdaget mennene som lastet ved på en henger, og da hun postet informasjon om hva hun hadde sett på facebookgruppen «Opplagstavle Porsanger», vakte det et enormt engasjement.

Skjermdump fra Facebook

Det vakte et enormt engasjement da Charlotte Pedersen postet dette på facebookgruppen «Opplagstavle Porsanger».

Foto: Skjermdump

Posten har for øyeblikket 469 kommentarer, og folk har kontinuerlig rapportert hvor bilen har blitt observert. Det var også gjennom denne tråden at de fant ut hvem som eide veden som ble tatt.

Feil signaler

Etter tips fra Pedersen rykket politiet ut, men det ble en stor skuffelse for deltagerne i tråden da det ble kjent at politiet ikke anholdt gjerningsmennene på grunnlag av at det var snakk om lite ved.

Pedersen sier politiet sender ut uheldige signaler.

– Jeg er egentlig ikke overrasket, men de må jo begynne å se på hvilke signaler de sender ut. Når de håndterer saker på denne måten så får det jo reaksjoner på bygda, og hva skjer da hvis folk begynner å oppføre seg slik? Når vi har lover og regler som vi skal føye oss etter? De bør tenke litt langsiktig på hvilke signaler de sender ut, sier hun.

Misnøye blant folk

Flere andre har kommentert lignende kommentarer på tråden, og det er tydelig at folk ikke er fornøyde.

De skal visstnok ha sett at det var ved, men konkludert med at det ikke var nok til å være et tyveri. Da er vel alle velkommen til å hente en 60L sekk hver hos lensmannen, for det blir vel samme sak? Ikke nok til å kalle det et tyveri, mer som et "lån"?

Mann i kommentarfelt på Facebook

– Det er jo slike signaler de sender, at det ikke er så farlig når de tar så lite, da kan de bare kjøre. De skulle jo vært bøtelagt eller pliktet å levere veden tilbake om ikke annet. De skulle ha vært nødt til å kjøre det tilbake og beklage til han som eier det, sier hun.

Anmelder ikke på eget initiativ

Politiets operasjonsleder Lars Jørgen Kleven opplyser til nettavisen iFinnmark at det ikke var mobildekning på stedet der patruljen hadde stanset de aktuelle kjøretøyene.

Elever fikk drapstrusler på Snapchat

Politiets operasjonsleder Lars Jørgen Kleven sier at forholdet ikke var alvorlig nok til at politiet ikke har sedvane til å anmelde slike forhold på eget initiativ.

Foto: Allan Klo / NRK

– Patruljen hadde oppfattet meldingen som større enn det lasset med ved de fant, og hadde problemer med å innhente hva meldingen gikk ut på.

Kleven sier at selv om patruljen hadde hatt mulighet til å koordinere med operasjonssentralen, så er det ikke gitt at utfallet hadde blitt annerledes.

Forholdet ikke var alvorlig nok til at politiet anmelder på eget initiativ, forteller operasjonslederen. Det er først etter nye opplysninger om at eier av veden ville anmelde forholdet, at politiet oppsøkte mennene på ny tirsdag.

De er nå avhørt av politiet.