NRK Meny
Normal

– Politiet gjør ikke jobben sin

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) mener det er uholdbart at under halvparten av sakene med overgrepsbilder mot barn i Operasjon Share ikke er etterforsket – tross bevis.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Jan Arild Ellingsen (Frp) mener flere saker med overgrepsbilder mot barn må etterforskes.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Det synes jeg er totalt uakseptabelt fra politiets side. Det er en gang slik at av de oppgavene politiet skal gjøre, så er det å ivareta og beskytte samfunnet, og etterforske kriminalitet. Og når man ikke følger opp kriminalitet mot de svakeste i samfunnet, da gjør ikke politiet jobben sin, og det er beklagelig, sier stortingsrepresentant og medlem i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp).

Det som får han til å reagere så sterkt er etterforskningen i Operasjons Share. I aksjonen, som rettet seg mot personer som har lastet ned overgrepsbilder av barn, er 124 personer det finnes bevis mot ikke blitt etterforsket.

Vil ha svar fra justisministeren

NRK har også avdekket at politidistriktene har prioritert sakene svært forskjellig. Dette mener Ellingsen at Politidirektoratet må rydde opp i.

– Hvis dette skyldes en manglende evne til å prioritere fra politimestrene og de som er ansvarlige for etterforskningen i de respektive politidistriktene, så forventer jeg at politidirektøren tar affære umiddelbart. Slik det er nå skal vi ikke ha det, sier Ellingsen.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Frp-politikeren får støtte av nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Han er heller ikke imponert over politiets jobb i Operasjon Share.
Derfor har Ropstad nå sendt spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) om hvorfor det er slik.

– Fordi en vet at dersom det er tilfeller der det er avdekket overgrep som ikke er blitt etterforsket, så er det i verste fall overgrep som fortsetter, sier Ropstad.

– Barndom varer i generasjoner

KrF har foreslått 14 tiltak for å bedre etterforskningen av vold mot barn. Kjell Ingolf Ropstad mener det vil være av stor betydning for samfunnet å bli bedre på dette.

– Det blir sagt at en god barndom varer livet ut, men faktum er at en god barndom varer i generasjoner. Barn som blir utsatt for vold og overgrep har større sjanser for selv å få et vanskelig liv, og i verste fall påføre sin egne eller andres barn vold og overgrep. Derfor er det viktig at vi klarer å løfte fokuset på dette feltet, sier han.

Justisminister Anders Anundsen har tidligere avslått å kommentere resultatene fra Operasjon Share. Fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen, mener ulikheter i håndteringen viser hvorfor det er nødvendig med endringer i norsk politi.