– Videoen passer perfekt hos Frp, og det er det som gjør den så jævlig

– Jeg er ikke provosert i det hele tatt. Det er topp at dette kommer ut, sier komiker Dag Sørås om muslim-sketsjen fra Frp-møtet i Finnmark. Shabana Rehman Gaarder synes det er for drøyt å kalle videoen for hatkriminalitet.

Dag Sørås

KRITISK KOMIKER: Muslim-sketsjen som ble framført hos Frp gjør ikke noe annet enn å underbygge fordommene til glisende reaksjonære mennesker, mener komiker Dag Sørås.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Reaksjonene har vært til dels sterke etter at Frps førstekandidat i Gamvik Johnny Olaussen framførte sketsjen «Muslimen» på en middag med partifeller. NRK publiserte videoen mandag.

På Twitter og Facebook er de fleste negative, men særlig i Finnmark er det en del som forsvarer sketsjen.

Antirasistisk Senter mente derimot den var klart rasistisk, og lederen for Nora-senteret kalte det hatkriminalitet.

Rehman: Innavlet humor

Shabana Rehma

Shabana Rehman Gaarder synes det er for drøyt å kalle muslimsketsjen for rasisme eller hatkriminalitet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Komiker Shabana Rehman Gaarder synes derimot det er for drøyt å kalle det hatkriminalitet.

– Jeg lo av sketsjen, men bare fordi jeg synes det var utrolig pinlig, sier hun.

– Jeg vil ikke bruke ordet rasistisk. Jeg oppfattet det bare som sykt pinlig på vegne av han som opptrer. Jeg trodde vi var ferdig med skokrem i ansiktet og serviett på hodet. Dette er utdatert humor. Om folk synes det er morsomt, framstår det som innavlet.

Nettopp fordi nummeret framstår som utdatert og pinlig, mener Rehman at det var nokså ufarlig.

Likevel:

– Da Thorbjørn Jagland snakket om Bongo fra Kongo, vakte det reaksjoner, så det er sterkt når politikere holder på sånn. Det er et poeng at disse skal bestemme lover og regler.

Rehman Gaarder vil ikke beskylde Olaussen for onde hensikter bak sketsjen.

– Det kan godt hende at det internt og lokalt virker morsomt og uskyldig. Han sier selv at han sparker i alle retninger, og det må man jo tro ham på.

– Råtten bismak

– Videoen passer perfekt hos Frp, og det er det som gjør den så jævlig, sier komiker Dag Sørås.

– Hva er forskjellen på dette og den kritikken av islam som vi ser i «Charlie Hebdo», og som vi forsvarer med henvisning til ytringsfriheten?

– «Charlie Hebdo» gikk etter alle, mens han er fra et parti som legger ut om kristne verdier og kontinuerlig går etter islam. Det er en råtten bismak over hvem som gjør det; en samling med folk som samles rundt det faktum at de har ytterliggående synspunkt på muslimer.

Underbygger fordommer

Per Sandberg forsvarte mandag videoen med at slik humor ville bygge ned fordommer. Sørås fnyser av argumentet:

– Hvordan i all verden skal denne fjerne fordommer? Den gjør ikke noe annet enn å underbygge fordommene til glisende reaksjonære mennesker. Kunne de ikke stå inne for at de liker å glise av muslimer? Det er ikke videoen, men bortforklaringene som provoserer, sier Sørås.

– Dessuten er sketsjen altfor lang. Men de skal ha for tålmodigheten. Jeg hater revy i utgangspunktet; dette innslaget har ikke forandret noe på det.