– Øst-Finnmark kom for seint til oljefesten

Det mener Miljøpartiet De Grønne. Høyre er derimot uenig og forsvarer oljeutvinning i Barentshavet som en del av det grønne skiftet.

Statsråd fra Høyre på Melkøya

Arbeidsminister Anniken Hauglie og EU-minister Frank Bakke-Jensen besøker gassanlegget på Melkøya i Hammerfest. De har begge god tro på en miljøvennlig framtid for oljenæringa, også øst i Finnmark.

Foto: Allan Klo / NRK

I Vardø bygges det en hangar som skal skjerme redningshelikopteret Statoil har i beredskap mens de leteborer på Korpfjell-feltet, 415 kilometer ut i det østlige Barentshavet.

Til tross for optimismen og nybyggingen mener lokalpolitiker at oljefesten bør avsluttes før den kommer ordentlig i gang.

– Tiden har gått ifra Øst-Finnmark. Om 20 til 30 år er det ikke oljevirksomhet i Norge, sier Ørjan Jensen som er førstekandidat for MGD i Finnmark.

Jensen mener kapital og smarte mennesker kan brukes mye bedre i andre næringer.

Høyre er derimot sterkt uenig. To av deres statsråder var på Melkøya mandag og slo fast at oljenæringa blir viktig i mange tiår framover.

Vil satse på nye næringer

Ørjan Jensen

Ørjan Jensen, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Finnmark.

Foto: Thomas Ekstrom

Ørjan Jensen, som selv bor i Vardø, mener oljeleting nå er gambling med mine og dine penger. Det er nemlig staten som betaler det meste av letinga i Barentshavet.

– I 2015 brukte Norge mer enn 30 milliarder på å substituere oljenæringa med leting etter mer olje, forklarer han.

Jensen sier pengene bør brukes på forskning og utvikling av nye næringer – som blant annet fiskeri, teknologi og service.

– Norge vil tjene voldsomt på at vi tar steget inn i framtida, og ikke parkerer oss i fortida.

Melkøya

Gassanlegget på Melkøya i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK

Ikke redd for at oljen må bli liggende

Arbeidsminister Anniken Hauglie frykter ikke oljen vi nå finner må bli liggende.

– Olje- og gassnæringen kommer til å eksistere i mange tiår framover.

Mandag denne uka besøkte Hauglie og EU-minister Frank Bakke-Jensen gassanlegget på Melkøya i Hammerfest. De mener begge norsk olje- og gassproduksjon er en del av det grønne skiftet.

– Vi produserer grønnere enn mange andre land, sier Hauglie.

Frank Bakke-Jensen og Anniken Hauglie

EU-minister Frank Bakke-Jensen (til høyre) og Anniken Hauglie (til venstre) på besøk på Melkøya.

Foto: Allan Klo / NRK

En fersk meningsmåling viser at flertallet vil ha tøffere klimapolitikk og mindre oljeutvinning. Bakke-Jensen sier det stemmer godt med regjeringens politikk.

– Vi satser mer på fornybar energi. Vi bygger vindparker, vi satser på teknologi og smarte nett. Vi ser Norden i en ny energiunion og lærer hvordan vi skal bruke energi mer miljøvennlig i framtiden.

Norge trenger omstilling

Ørjan Jensen sier oljenæringa er en industri som avvikles og som fører til klimaendringer.

– Oljenæringa bidrar til tørke, flom og flyktningkatastrofer. Det må vi slutte med, og bevege oss inn i en bærekraftig framtid.

Men arbeidsminister Hauglie i hvert fall enig med Jensen et stykke på vei – Norge trenger omstilling.

– Vi trenger flere bein å stå på. Det så vi da oljeprisen sank. Det er også grunnen til at regjeringa staser på omstilling. Vi trenger flere bransjer, men olje- og gassnæringen er viktig i dag og i årene som kommer.