Hopp til innhold

– Norske rettigheter vil settes på prøve

Norge kommer til å følge EUs nærvær i Barentshavet generelt og i Svalbardsonen spesielt i tida framover, tror lederen for Nord-Norges Europakontor i Brussel, Trond Haukanes.

EU-møte

Trond Haukanes tror nærværet til EU vil merkes fremover.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ressursutnyttelse er øverst på dagsorden for Norge, særlig i Barentshavet. Det som kan komme til å ligge i den nye EU-strategien for Arktis, med blant annet et forbud mot olje- og gassproduksjon, bekymrer Norge, sier Haukanes

Torsdag ledet Haukanes en gruppe politiske rådgivere fra EU-hovedstaden i Sør-Varanger, på den siste etappen av deres Nord-Norge-reise.

Vil merke EUs nærvær

Og EUs nærvær i nord vil komme til å merkes i framtida, også i Svalbard-sonen, mener han.

– Det er vanskelig å si om de vil yte press, men det man kanskje kan si er at det er en del enkeltland i EU som ser på norsk forvaltning i Barentshavet med mindre blide øyne.

– Hvordan konkret vil presset arte seg?

– Vi kan risikere at enkeltland vil ta oss til domstolen i Haag, for å prøve Svalbardtraktaten i retten.

Gjør seg kjent med arktis

Et titalls kvinner og menn fra EU-parlamentet i Brussel satt rundt møtebordet i Kirkenes for å lære om Barentssamarbeidet.

De skal gi råd til sine respektive EU-parlamentarikere, blant annet om arktiske spørsmål.

– Vi har møtt Russlands generalkonsul, hørt om konkrete prosjekter, og sett forskjellen på hvordan store politiske beslutninger blir tatt, og hvordan vanlige folk samarbeider her. Det er interessant og lærerikt for oss å se dette i praksis, sier deltaker Anton Nilsson fra Åland.

Mange av dem har aldri vært nord for polarsirkelen, og før de kom til Kirkenes har de vært gjennom et tett program i Bodø og Tromsø.

Eu-rådgivere i Kirkenes

Politiske rådgivere fra EU-parlamentet i Brussel var på utdanningstur i Nord-Norge.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Mener uvitenhet preger Brussel

Nord-Norge tjener på å informere om arktiske og nordnorske spørsmål, sier Trond Haukanes som er leder for Nord-Norges Europakontor i Brussel. Han har vært reiseleder på turen, og mener at for holdningene i Brussel for ofte preges av uvitenhet.

– Derfor er slike turer viktige for å få informasjon inn i parlamentet og kommisjonen, mener han.