Normal

– Norge vil følge nøye med den russiske storøvelsen

– Norge vil følge nøye med den russiske storøvelsen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Ine Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vet ikke omfanget av den russiske øvelsen ennå, men sier Norge vil følge nøye med på hva som skjer.

Foto: Stian Strøm / NRK

Den uanmeldte beredskapsøvelsen til den russiske nordflåten vil følges nøye med av norske myndigheter.

Dersom russerne tar i bruk fly og hærstyrker kan varslingsplikten være brutt.

Anniken Huitfeldt, Forbrukerminister (Ap)

Leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt.

Foto: Scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt sier Norge vil følge nøye med på det som skjer.

– Dette må Forsvaret følge nøye med på. Det er internasjonale avtaler som regulerer det med varslingsplikt, sier Huitfeldt.

Beordret stor øvelse

I går ble det kjent at Russland innkalte til en stortstilt beredskapstest med nærmere 40 000 soldater involvert, rett ved den norske grensa.

Vanlige militærøvelser skal varsles, men så lenge det er snakk om en beredskapsøvelse til havs er det ikke varslingsplikt.

– Det er en type øvningsaktivitet som ikke skal varsles i henhold til noen internasjonale avtaler, bekrefter Kjell Grandhagen som er sjef for Etterretningstjenesten.

Kjell Grandhagen

Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vil følge med

Russiske medier har derimot meldt at også 110 angrepsfly og helikoptre skal delta i den russiske øvelsen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skriver i en e-post til NRK at de vil følge nøye med på denne øvelsen de neste dagene for å se om den er innenfor regelverket.

– Dersom øvelsen blir av det omfanget som så langt er omtalt i media, vil vi kunne observere dette. Dette er et geografisk område vi rutinemessig følger nøye med på, skriver Eriksen Søreide til NRK.

Vi er pr. nå ikke kjent med det totale omfanget av eller bakgrunnen for øvelsen, men vi følger nøye med på all militær aktivitet i våre nærområder og vi vil også følge med på denne øvelsen de neste dagene for å se om den er innenfor regelverket, avslutter Eriksen Søreide.

(Saken fortsetter under bildet.)

Russia Putin Vladimir Putin

President Vladimir Putin og Russland arrangerer en storøvelse på Kolahalvøya.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

OSSE kan kobles inn

Den norske regjeringen og Forsvaret er til nå ikke kjent med omfanget av øvelsen, men ser det som naturlig at også russerne vil ha militære øvelser i likhet med Norge og andre land.

Leder for forsvarskomiteen på Stortinget sier derimot at dersom varslingen er brutt, bør Organisajsonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kobles inn.

– Dersom dette også er en øvelse som foregår i lufta og på land, så må man vurdere å ta kontakt med OSSE som har ansvaret for de varslingsmekanismene som er på dette området, sier Anniken Huitfeldt til NRK.