Hopp til innhold

Eksperter anbefaler nødpeilere på tur – det kan redde liv

Stadig flere tar i bruk teknologi som sikkerhetsutstyr på fjelltur. Det kan være med på å redde livet ditt – men man må ikke stole blindt på det.

Kjell Harald Myrseth og Lasse W. Kornmo

Kameratene Kjell-Harald Myrseth (t.h.) og Lasse Wendelbo Kvernmo hadde med seg nødpeilesender på skituren fra Narvik til Alta. Det har vært med på å redde livet hans, mener ekspertene.

Foto: Privat

– Nødpeileren reddet mest sannsynlig livet mitt. Det er jeg nesten ikke i tvil om.

Dette sier Kjell-Harald Myrseth som denne uken ble reddet ned fra fjellet etter å ha vært værfast i et forrykende uvær.

Myrseth innså at han måtte utløse nødpeileren da det gikk hull i taket på den andre snøhula han bygde.

– Tross alt var taket en meter tjukt, og jeg tenkte at uansett hvor mange snøhuler jeg bygger i skavlen så ender de opp på samme viset. Da var det bare å trykke nødanrop på peileren min.

Da hadde han stått værfast på fjellet mellom Alta og Kautokeino i 18 timer, og det skulle gå ytterligere 24 timer fra før hjelpa kom.

– Det var 42 timer med kjemping mot naturen, forteller Kjell-Harald.

Kjell-Harald Myrseth (26) var alene i 42 timer i snøstormen på fjellet.

Her blir Kjell-Harald Myrseth (blå jakke) berget av redningsmannskapene ved 03-tiden tirsdag morgen i et forrykende uvær.

Nødsignalet gikk raskt

Idet han trykte på nødknappen gikk signalet til en satellitt, videre til en bakkestasjon – i dette tilfellet i Texas – og så til Hovedredningssentralen (HRS) i Nord-Norge. Meldingen brukte fem minutter fra Texas til HRS.

– Det gikk rimelig raskt, sier redningsleder Bård Mortensen ved HRS Nord-Norge.

Ved slike nødmeldinger kontakter redningssentralen blant annet pårørende for informasjon om personen og turen han er på.

– Vi skjønte fort at dette var en turvant kar som var vant til å operere i fjellet. Vi var ganske overbevist om at dette var en reell nødssituasjon, sier Mortensen.

Gjør redningsarbeidet enklere

At folk har med seg nødpeilesendere gjør redningsjobben mye enklere, med en nøyaktig posisjon å jobbe ut fra.

– I dette tilfellet så nøyaktig at han ble funnet 10 meter fra posisjonen vi fikk oppgitt. Det gjør at vi raskt kan dirigere redningsmannskapene til sannsynlig sted.

Det er stort sett reelle nødssituasjoner når alarmen utløses. Da er det uvurderlig for redningstjenesten å ha en nøyaktig posisjon for å dirigere mannskapene raskt fram. Spesielt i områder utenfor mobildekning.

Politibetjent ute på redningsoppdrag på fjellet sør for Alta

Politiet møtte store værutfordringer under redningsaksjonen.

Foto: Politiet

Må ikke stole blindt på teknologien

Lagleder Jonas Angel Hansen i Alta Røde Kors Hjelpekorps mener sikkerhet på fjellet blir stadig viktigere, og det er bra å ha med seg slike hjelpemidler på tur.

SOS

Eksempel på en nødpeilesender man kan ha med seg på tur.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Og ekspertene i HRS, Nkom og Røde Kors anbefaler turfolk å ha en personlig nødpeilesender.

– Teknologien er til stor hjelp, men du kan ikke stole blindt på det. Du kan miste utstyr, gå fri for strøm eller havne i områder uten dekning, sier han.

– Det er alltid viktig å huske fjellvettreglene. I dette tilfellet er alt gjort riktig, og det har vært med på å berge livet hans, sier Hansen.

Kjell-Harald Myrseth

For Kjell-Harald Myrseth gikk det heldigvis bra denne gangen. Mye takket være at han hadde på seg nødpeilesender. Her på Alta helsesenter, der han fikk god pleie etter 42 timer ute i stormen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark