NRK Meny
Normal

– Mørketiden i Nord-Norge gir meg identitet

For Kjell- Valter Sivertsen er det blitt en tradisjon å få med seg siste glimt av sol før mørketida favner Honningsvåg.

Siste solglimt på Magerøya

– Dagens trim. Solskiva er under horisonten og vi sees vel igjen i januar – hvis været holder seg, skrev Kjell-Valter Sivertsen på Facebook til dette bildet av sola som forsvinner.

Foto: Kjell-Valter Sivertsen / Privat

– Når jeg ser det fantastiske lysspillet på himmelen og fargene som speiler seg i havet er det tekst fra Nordnorsk julesalme som kommer til meg.

Kjell- Valter Sivertsen

Kjell- Valter Sivertsen er varaordfører i Nordkapp kommune.

Foto: Privat

Søndag startet mørketida på Europas nordligste fastlandspunkt. Kjell-Valter Sivertsen i Honningsvåg benyttet dagen til å fange de siste solstrålene med kamera før sola forsvant under horisonten.

– Ordene som slo inn over meg da jeg stod oppe i Elvedalen å så på det mektige skuet var fra Trygve Hoffs julesalme: «Velsigna du lys over land. Velsigna de evige ordan. om håp og ei utstrakt hand. Verg dette lille du gav oss den dagen du fløtta oss hit.»

– Det er da jeg tar innover meg at mørketida starter. Det er spesielt å stå høyt oppe hvor fargene er mye sterkere, og se utover. Det gir meg identitet, mener Sivertsen.

Tilbake i januar – kanskje

Fram til sola returnerer den 22. januar, er det kun ett par timer med dagslys i Nordkapp kommune. Men Sivertsen liker tiden vi nå går inn i.

– Folk tenner lyslenkene sine tidligere og tidligere – og det stunder mot jul. Da er det fint å hygge seg hjemme.

Ifølge Yr.no sin mørketidskalender kommer sola over horisonten på Alta sine breddegrader 17. januar, før Vardø, Hammerfest, Berlevåg og Nordkapp står for tur. Det kan likevel ta noen dager før sola er synlig. Fjell og kupert terreng gjør at sola enkelte steder blir forhindret en liten stund til.

– Det har skjedd før at sola ikke har tilbake før i februar på grunn av været, så man vet aldri. Men jeg gleder meg til ho er tilbake.

Solglimt 20 november Sjåbuselva

Solglimt ved Sjåbuselva. I Vadsø forsvinner sola under horisonten 24.november.

Foto: Liss Jacobsen

Oppstår kun i polare strøk

Mørketid vil si at sola er under horisonten hele døgnet, og skyldes et astronomisk fenomen: Jordaksen heller i forhold til det planet jorda beveger seg i, rundt sola.

Derfor er det også midnattssol om sommeren, og derfor skjer dette bare nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen.

Allerede 25. september startet mørketiden på Nordpolen. I løpet av oktober forsvant sola fra Svalbard, Hopen og Bjørnøya. Lengst sør i Kautokeino starter ikke mørketiden før 2. desember.

Send oss dine bilder

Vi i NRK Finnmark vil gjerne ha dine bilder av fargene som er på himmelen på denne tida av året, og ikke minst – av sola som sier farvel for i år.

Slik deler du bildene dine.

I tillegg til å merke instagram-bildene med #nrkfinnmark, kan du dele bildene dine med oss ved å sende dem til finnmark@nrk.no.

Laster innhold, vennligst vent..