Hopp til innhold

Vil stoppe slaveri og mistenkelige dødsfall i Barentshavet

Uregulert snøkrabbefiske i Barentshavet har lokket til seg useriøse aktører.

Snøkrabbeleveranse

SNØKRABBE: Jakten etter snøkrabbe har lokket mange til Barentshavet. Snøkrabbefisket er i dag uregulert.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det er skremmende å høre at det nærmest drives slaveri innen snøkrabbefisket i Barentshavet. Det sier fylkespolitiker for Sosialistisk Venstreparti og fisker, Johnny Ingebrigtsen.

Kystvakta mistenker at arbeidsforholdene om bord på enkelte båter i den internasjonale snøkrabbeflåten i Barentshavet er umenneskelige. De synes også det er mistenkelig at siden de siden 2014 har fått meldinger om at fire mennesker er omkommet i såkalte «mann over bord» ulykker fran den internasjonale snøkrabbeflåten i Barentshavet.

Ingebrigtsen mener Norge må ta initiativ til å få fisket regulert.

– Det er en lang vei å gå. Det er bare å se noen år tilbake da fisket av torsk og hyse var uregulert. Da måtte det et internasjonalt samarbeid til og når det er flere land som må gjøre lovendringer så tar det tid. Norge må, som er såpass nært dette, ta initiativ. Selv om det ikke er norske båter så får vi en del av problemet, vi får jo mannskapet som for eksempel ligger i Kirkenes, sier Ingebrigtsen.

Johnny Ingebrigtsen

NORGE MÅ TA INITIATIV: Johnny Ingebrigtsen(SV) mener Norge får en del av problemet selv om båtene ikke er norsk.

Foto: Privat

– Useriøse aktører

Snøkrabbefisket er per i dag uregulert. Lasse Rindal hos SINTEF jobber med teknologiutvikling i snøkrabbebransjen. Rindal mener bransjen sliter med mange useriøse aktører.

Johnny Ingebrigtsen er derfor ikke overrasket over at noen opptrer ulovlig.

– Vi vet jo at der det er store muligheter for fortjeneste, der kommer banditter og kriminalitet inn, for å si det rett ut, sier Ingebrigtsen.

Jo Inge Hesjevik

INTERNASJONALT PRESS: Jo Inge Hesjevik er leder for Finnmark Høyre og krabbefisker selv.

Foto: Kari Bjørkli Thomassen/FFK

Må løses internasjonalt

Leder for Finnmark Høyre, og kongekrabbefisker, Jo Inge Hesjevik, sier det er trist at det fortsatt er slik for de som jobber på havet.

– Dette er ting det har vært snakket om i lengre tid. Det har alltid uroa oss at mannskap kan bli dårlig behandlet i internasjonalt fiskeri, sier han.

Han mener Norge har vært flink til å stanse overfisket i Barentshavete.

– Vi må gjøre det samme her. Men dette er fartøy som ikke er eid av Norge eller har norskt mannskap, så vi må skape et internasjonalt engasjement. Her kan Norge være aktiv, men det kreves et internasjonalt press, sier han.

Han tenker at slavekontrakter og slik er noe en ser i all internasjonalt farvann.

– Vi må være strenge på å nekte de fartøyene adgang til oss og ikke ta imot fangst fra dem. Men Norge alene kan ikke kjempe mot dette, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark