Hopp til innhold

– Må frigjøre seg fra gruva som hjørnesteinsbedrift

450 arbeidere mistet jobben da Sydvaranger Gruve ble lagt ned i fjor. Kimek-leder Greger Mannsverk advarer Sør-Varanger mot å gjøre seg for avhengig av gruvedriften.

Sydvaranger gruve

Sydvaranger Gruve har vært svært viktig for utviklingen av Sør-Varanger. I fjor gikk gruva konkurs.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Befolkningen i Sør-Varanger har stått med ryggen mot havet siden 1900-tallet frem til begynnelsen av 1990. Da snudde man seg og så at «oi, her er det en sjø!», sier daglig leder Greger Mannsverk i verftsbedriften Kimek i Kirkenes.

Greger Mannsverk direktør i Kimek

Greger Mannsverk er direktør i Kimek. Han mener Sør-Varanger har blitt sårbar av gruvedriften.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Han mener Sør-Varanger historisk sett har satset for tungt på gruva som hjørnesteinsbedrift, noe som gjør en sårbar for konkurser eller svingninger i drifta. Selv om nye næringer er kommet til etter at Syd Varanger gruve gikk konkurs for ett år siden, er det fortsatt en jobb å gjøre.

– Det å omstille næringslivet er fort gjort, men å omstille folk mentalt tar lang tid. Mentalt er vi fortsatt et gruvesamfunn for store deler av befolkninga, sier Mannsverk.

Sjokkbeskjeden

Det var i november i fjor, bare uker før jul, at sjokkbeskjeden kom. Gruva var konkurs og over 400 ansatte mistet jobben.

– Det var en katastrofebeskjed. Vi i tillitsvalgtapparatet og i styret hadde jobbet lenge for å unngå dette. Når vi til slutt måtte hive inn håndkle så var det en katastrofe for oss personlig og for samfunnet, sier Henning Bråten i gruveforeningen Nordens Klippe.

Henning Bråten

Henning Bråten er tillitsvalgt i gruveforeningen Nordens Klippe.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Mange ansatte har fått nye jobber, noen har flyttet, mens en god del fortsatt er arbeidsledige.

– Det har gått bedre enn vi forventet. Både for arbeidsledighetstallene og for folket, men det har vært et tungt år for samfunnet. Det ser man også på budsjettet til kommunen, sier Bråten.

– Må satses på andre områder

Han er enig i at det må satses på flere næringsveier, men mener det fortsatt er liv laget for gruveindustrien i kommunen i mange år til.

– Hvorfor skal ikke vi være med å dekke det verdensbehovet av mineraler som trengs?, spør Bråten.

I fylkeshovedstaden Vadsø, sitter fylkesordfører Runar Sjåstad. Han har selv bakgrunn fra gruva i Kirkenes og mener bergverk er viktig for fremtiden, på tross av konkursen i fjor.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad mener jernmalmforekomsten fortsatt er viktige bein å stå på for Sør-Varanger.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Ettersom Kirkenes er bygd av og rundt en jernmalmforekomst, vil de alltid være preget av det. Den jernmalmen som ligger igjen i fjellene nå gir et grunnlag – om ikke i dag – for fremtidig drift, sier Sjåstad.

Likevel er han enig i at man må omstille seg, men da som et tillegg til gruveindustrien.
– Samfunnet er delvis omstilt, men jeg mener fortsatt at det å drifte på jernmalmforekomsten er en viktig ressurs for fremtiden, sier han.

I dag er det kommet nye eiere i gruva i Kirkenes, men foreløpig er det bare midlertidig drift – og i langt mindre skala enn sist.

Finnmarkssendinga på radio sender direkte fra Kirkenes klokken 14:03 i dag.