Hopp til innhold

– Må bli enige om ny sykepleierturnus snarest

– Sykefravær må følges nøye med på, og det må bli enighet om en ny turnusavtale snarest. Det sier Båtsfjord kommunes arbeidsmiljøutvalg etter at det i går behandlet en klage på sykepleiernes arbeidsforhold.

Sykepleier gir en dose antibiotika til en pasient

Sykepleiere i Båtsfjord har blitt redde for å gjøre feil på grunn av høyt arbeidspress, ifølge sykepleierforbundet (illustrasjonsfoto).

Foto: Siri Vålberg Saugstad/NRK

Det var Norsk Sykepleierforbund som på vegne av medlemmene sine i Båtsfjord hadde levert en klage på turnusordninger og arbeidsforhold. I går ble klagen behandlet av kommunens arbeidsmiljøutvalg.

– De gruer seg, de synes at det er altfor lange vakter. De skjønner ikke hvorfor arbeidsgiver gjør dette imot dem, sier fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund i Finnmark, Elin Holmgren.

Hun beskriver en situasjon der lav bemanning og høyt arbeidspress går ut over både trivsel og arbeidskvalitet.

– De frykter å skulle ende opp med å gjøre feil, og de frykter helgevaktene, fordi disse er så belastende, sier hun.

 Elin Holmgren

Fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund i Finnmark, Elin Holmgren mener at turnusordningen ved sykestua går ut over de ansatte.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Må følge med på sykemeldinger

I sitt vedtak sier Båtsfjord kommunes arbeidsmiljøutvalg blant annet at sykefraværet nå må følges nøye med på, og at det må gripes inn når det er nødvendig. Utvalget oppfordrer også kommunen og Norsk Sykepleierforbund til å bli enige om en ny turnusavtale snarest.

Konflikt etter nedbemanning

Elin Holmgren i sykepleierforbundet mener at den nye og harde turnusen ble pålagt sykepleierne som en konsekvens av at de ba om vern og rettigheter etter arbeidsmiljøloven.

Konflikten rundt ny turnus har pågått over en periode etter nedbemanning.

Sykepleierne i Båtsfjord opplever at de ikke rekker over alle oppgaver som forventes, og forbundet ba derfor om at arbeidsoppgavene måtte gjennomgås.

Det sa kommunen nei til. Arbeidsgiver bestemte da å pålegge sykepleierne en ordning de opplever som enda mer belastende, noe tillitsvalgte reagerte på.

– De ba om en forsvarlighetsvurdering av turnus ved at man gjennomgikk oppgavene som skal utføres, slik at oppgavene er i samsvar med det personellet man har bestemt skal være på jobb. Dette ønsket ikke arbeidsgiver å gjøre, og da kunne ikke tillitsvalgte noe annet enn å si nei til å inngå en turnusavtale, fordi man ikke var villig til å se på hvordan sykepleierne skulle jobbe, sier fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund, Elin Hoolmgren.

Mye helgejobbing

Den nye turnusen innebærer arbeid annenhver helg og flere lørdager, og enkelte sykepleiere har opptil 30 arbeidshelger. I tillegg har de fått lange vakter, ifølge Holmgren. I sum kan dette bety at ansatte må jobbe 57,5 timer på en 7 dagers uke, sammenfatter hun. Flere av de ansatte dette gjelder er i alderen 50 til 65 år.

Rådmann i Båtsfjord kommune, Trond Henriksen, har ikke svart på NRKs henvendelser om saken, og ordfører Geir Knutsen vil ikke kommentere saken.

Ordfører Geir Knutsen

Båtsfjord-ordfører Geir Knutsen vil ikke kommentere saken.

Foto: Tarjei Abelsen

Helse- og omsorgssjef Christian Rokkestad besvarer NRKs henvendelser på SMS, og viser til vedtaket i kommunens arbeidsmiljøutvalg som altså behandlet saken tirsdag. Dette er vedtaket:

  • Ansatte oppfordres til å bruke avvikssystemet ved avvik fra arbeidsmiljøloven i forhold til turnusarbeidet.
  • Arbeidsgiver og Norsk Sykepleierforbund oppfordres til å komme til enighet om en ny turnusavtale snarest.
  • Sykefravær følges nøye med, og det gripes inn der det er nødvendig.