Hopp til innhold

– Litt rart de kommer hit og spør om klima

Ytterst i havgapet i Finnmark er Tor Bjarne Stabell mest interessert i å få solgt fisken. Derfor syns han det er det rart når en gruppe internasjonale klimajournalister lurer på hvordan suksessbedriften forholder seg til klimaendringene.

Tor Bjarne Stabell

Tor Bjarne Stabell forteller om driften ved Tobø fisk i Havøysund foran en rekke klimajournalister.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– I hverdagen er ikke vi så opptatt av disse spørsmålene. Derfor er det jo litt rart at de kommer hit og stiller slike spørsmål, sier Tor Bjarne Stabell.

Han er daglig leder i Tobø fisk i Havøysund. En fiskebedrift som etter å ha gjennomgått store endringer nå går så det suser og der omtrent alt på fisken blir utnyttet. Til og med skinnet, som blir solgt til Canada der det brukes i gelatin-produksjon.

– Vi kan egentlig ikke se de bråe klimaendringene, og har ikke noe særlig fokus på det, forteller Stabell.

Han mener at når man ikke føler klimaendringer på kroppen, så forhold man seg ikke til det.

– Men det er mulig at vi burde være mer opptatt av det, erkjenner han.

Klima og industri

Bakgrunnen for klimajournalistenes turne til en rekke bedrifter innafor sjømat og petroleum i Finnmark er årets Arctic Frontiers-konferanse i Tromsø. En konferanse som setter industriutvikling i et klimaperspektiv på dagsorden.

– Det er veldig interessant å se hvordan de jobber hardt for å unngå å kaste noe som helst. Det sier Angiola Pisanelli fra det store italienske ukemagasinet L'Espresso.

Angiola Pisanelli

Angiola Pisanelli er reporter for italienske L`Espresso.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hun forteller at avfall fra matproduksjon har vært et problem flere steder i Italia.

Men beskjeden fra Pisanelli er klar:

– Klimaendringene er ikke noe du legger merke til før det virkelig treffer deg. Derfor burde naturligvis oppmerksomheten være større, sier hun.

Eksempel til etterfølgelse

I tillegg til fiskebruket i Havøysund fikk klimareporterne også en dag på Statoils LNG-fabrikk på Melkøya.

– Jeg syns både fiskeindustrien og LNG-fabrikken er gode eksempler på hvordan man har et miljøfokus og ikke forsøker å glatte over noe. De er absolutt gode eksempler for andre, sier Breanna Drexler, som er journalist i tidsskriftet Popular Science.

Statoils LNG-anlegg på Melkøya

Statoils LNG-anlegg på Melkøya.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Isolert fra endringer

Dokumentarfilmskaper Bernice Notenboom, opprinnelig fra Nederland men bosatt i Canada har nettopp laget filmen «Blind Sea», om utslipp fra skipstrafikken, sammen med kollega Sarah Robertson. De fulgte begge turen til finnmarksbedriftene med interesse.

– Det er vel ofte slik at det man ikke ser i sin egen hage, det bryr man seg egentlig ikke om. Og når de som driver fiskeindustri sier de ikke tenker på klimaspørsmål er det derfor helt naturlig. Også fordi dere lever i skjermede fjorder og nærmest i isolasjon.

Bernice Notenboom

Bernice Notenboom har laget dokumentarfilm om utslipp fra internasjonal skipstrafikk. – Vi må ha mer fokus på klimaendringer selv om vi ikke ser de i hverdagen, advarer hun.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Men fokuset burde vært større, for klimaendringene er der, advarer hun.

Men han som har hverdagen fylt med konkrete oppgaver rundt kjøp og salg av fisk er mer skeptisk:

– Det er jo fint at noen bryr seg om disse spørsmålene. Men jeg er jo litt usikker på hvor mye det er i dette med klimaendringer, erkjenner Tor Bjarne Stabell.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark