– Lærerne ser på deg som et A4-ark

I ti år har regissør Guro Saniola Bjerk fulgt en skoleklasse i Tana. Opptakene er over og kullet har forlatt grunnskolen. Både regissøren og elevene håper filmen skal bidra til debatt om den norske skolen.

Filmskaper fulgte elever gjennom skolegangen.

– Jeg husker det første møtet med lærerne. Det var betryggende. Det føltes som de hadde superkrefter og skulle passe på deg for evig, sier Morten Aleksander Karlsen.

Morten Aleksander Karlsen

Morten Aleksander Karlsen var en av dem som ble fulgt av Guro Saniola Bjerk. Han håper dokumentaren skal bidra til at den norske skolen blir et bedre sted for barn og unge.

Foto: Privat

Men det skulle endre seg fort, forteller Morten.

– For meg virker det som de ser på elevene som et A4-ark. Hvis du har en liten krøll, har du ingen verdi. Og da er det ikke vits å bruke mer tid på deg.

Med jevne mellomrom, fra første til tiende klasse, har filmskaper Guro Saniola Bjerk filmet elevene som begynte på Seida skole i Tana i 2007.

Håper på endringer

– Jeg tror vi har et stort potensial for forbedringer, og om denne filmen kan sette fart i diskusjonen, og føre til endringer, så er ingenting bedre, sier Guro Saniola Bjerk.

For filmskaperen er det klare målet at "Attention" skal skape debatt. Hun mener den norske skolen er for snill.

Guro Saniola Bjerk

Filmskaper Guro Saniola Bjerk fra Tana har en stor jobb foran seg. Timer på timer med opptak skal munne ut i en dokumentarfilm.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Alle skoler har sine utfordringer, men jeg sitter igjen med en tanke om at man bør stille større krav, sier Bjerk.

– Vi skal leke, ikke gjøre lekser. Dersom elevene gjør lekser så er det ingen som sjekker. Hvorfor skal barna da gjøre lekser?

Bjerk forteller videre at hun gjennom sine opptak ble vitne til en tøff hverdag for lærerne. De skal ta tak i alle hendelser og samtidig undervise, sier Bjerk.

– Når jeg gikk på skole så ble de som var langøret og frekk i munnen kastet på gangen. Det er ikke lov mer. De blir sittende i klasserommet å forstyrre resten av klassen. Dette svekker læringsnivået for de andre elevene.

Skoleelever i fjerde klasse i Tana i august 2010

I august 2010 var denne gjengen klar for å ta fatt på fjerde klasse. Og med det et nytt år der de ble filmet jevnlig av filmskaper Guro Saniola Bjerk.

Foto: Guro Saniola Bjerk

Ønsker seg mer frihet i grunnskolen

Nå går Morten første året på teknikk og industriell produksjon på videregående skole.

– Her har vi mye større frihet og da tar jeg mer ansvar. Slik skulle det vært allerede på ungdomsskolen.

– Grunnkolen må bli en bedre plass å være. Det er ikke alle som gleder seg like mye til å gå på skolen.

Dokumentarfilmen "Attention" skal etter planen skal være visningsklar ved skolestart neste år.