– Krigen i Nord-Norge er langt fra ignorert

Krigen i Nord-Norge er ikke glemt av historien. Den er bare ikke godt nok forstått av folk flest, mener historiespesialister.

Brenning Vadsø

Vadsø er så godt som jevnet med jorden etter tyskernes tilbaketrekning – den brente jords taktikk. Bildet viser ruinene av forretningsstrøket i Vadsø.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– 2. verdenskrig i Nord-Norge er ikke glemt av historien. Den er bare ikke godt nok forstått av folk flest, sier Fredrik Fagertun historiker og leder av institutt for historie- og religionsvitenskap ved UiT, Norges arktiske universitet.

Instituttet har startet et femåring forskningsprosjekt der krigen i nord står i fokus.

Ifølge Fagertun er de nordnorske krigshandlingene langt fra ignorert historisk.

– Det er bare å gå til bibliotekene å se hva som er skrevet om krigen i Nord-Norge, felttoget i Narvik, og nedbrenningen av Finnmark. Det er skrevet mye. Den nordnorske krigsfortellinga er ikke fortiet, men den rollen Nord-Norge spiller er kanskje ikke forstått i den nasjonale fortellingen om krigen.

Regissør Tommy Wirkola

Regissør fra Alta, Tommy Wirkola, skal lage film om slaget ved Narvik og Altabataljonen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lager film

Tommy Wirkola har lansert at han skal lage film om krigshandlingene i Narvik og Alta-bataljonen.

En av motivasjonene er at nordmenn flest ikke kjenner til krigshistorien i Nord-Norge.

Fagertun påpeker at krigen i Nord-Norge i historisk perspektiv ikke har fått den rollen den faktisk hadde.

– Her er det mer enkeltaksjoner som er løftet fram, som Tungtvann-operasjonen og Max Manus. I den nordnorske fortellingen er det krig i fem år, altså virkelig krig med virkelige krigshandlinger. Krigen var mye mer intens og dramatisk i nord, sier han.

Tirpitz

Tirpiz bombes av britiske fly.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Etterlyser gode historier

Eystein Markussen, direktør ved det krigshistoriske senteret Narviksenteret, er enig i at faglitteraturen om krigen i nord finnes i fullt monn.

Han etterlyser populærkultur om emne.

– Det er ikke skrevet de historiene som fenger det brede lag, sier han.

Han mener en av forklaringene er at krigen på et tidspunkt gikk av mote.

– I mange år, blant annet på 70- og 80-tallet, var ikke dette på mote for dem som laget slike ting. De tenkte kanskje at «man snart måtte bli ferdig med krigen». Vi har nok lett for å la oss fascinere av det som ligger nært. Det er vel også slik at de som sitter med ressursene til å lage noe på dette ikke sitter i Nord-Norge, dessverre, og lar seg vel heller fascinere av det som skjedde der de sitter – altså på Østlandet.

Trude Teige

Journalist og forfatter Trude Teige har blant annet skrevet bok om tyskerjentenes skjebne. Hun etterlyser mer litteratur om krigen i nord.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Bør bruke romanen

Journalist og forfatter Trude Teige har skrevet flere bøker med handling fra andre verdenskrig.

Hun etterlyser flere romaner, som kan være med å øke forståelsen for hva som skjedde.

– Jeg tror noe av det mest interessante er den historien som ikke er skrevet. Det finnes nok mest uskreven historie fra krigen her i Nord-Norge. Det er på tide at man bruker romanen til det. Den har muligheten til å gå inn i enkeltskjebner, og kjenne på hud og kropp hvordan dette var for mange mennesker, sier hun.

Kirkenes

Kirkenes i ruiner etter bombeangrep.

Foto: Scanpix / NTB scanpix