NRK Meny
Normal

– Kostnadene skremmer bort flinke hundefolk

Frivillige hundeeiere må ut med 100.000 kroner av egen lomme for å utdanne en redningshund.

Redningshunder Pluto

VIKTIGE: Til tross for den viktige jobben redningshundene gjør under leteaksjoner, er det ikke lett å få tak i sponsorer som kan hjelpe de frivillige økonomisk. Illustrasjonsbilde.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Organisasjonen Norske Redningshunder frykter for rekrutteringa av letemannskaper. Organisasjonen sliter nemlig med å få sponsorer, og frivillige hundeeierne må ut med sekssifrede beløp for å få fram en ferdig redningshund.

– Kostnadene skremmer bort flinke hundefolk, sier Karianne Holm-Varsi i Vadsø, som har 15 års erfaring som hundefører i redningsaksjoner.

– Mer enn 100.000

Og det er mer enn fritida hennes som har gått med. Entusiastene i Norske Redningshunder graver dypt i egen lommebok for å lære opp en hund:

– Jeg har hørt tall som 100.000 kroner eller noe sånt. Men det er gamle tall, så det er sikkert mer nå, sier Holm-Varsi.

I tillegg til den kostbare utdannelsen må man investere i klær, utstyr og elektronikk. Selv om hun får noe støtte av organisasjonen, går det mye penger.

– Det er klart at det er mange som har lyst til å begynne i Norske Redningshunder som ser at det blir litt for mye å betale. Så det er noen som lar være å begynne på utdannelsen fordi det koster for mye, sier Holm-Varsi.

Redningshunder Pluto

Det tar mellom to og fire år å utdanne en godkjent redningshund. Illustrasjonsbilde.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Får ikke sponsorer

Også i nabofylket Troms sliter de med økonomien. Hundefører og instruktør Lisbeth Sørensen synes ikke det er riktig at hundeførerne selv må kjøpe ting som GPS og skredsøkere. Men næringslivet er svært tunge å be om støtte.

– Vi har spurt hos forsikringsselskaper, banker og firmaer i Tromsø. Men vi får blankt avslag hver gang.

– Takknemlig

Pengestøtte får de heller ikke hos politiet, som leder aksjonene når redningshundene blir tilkalt. Men Øyvind Lorentzen, som er lensmann i Alta, Loppa og Kautokeino, gir i alle fall moralsk støtte til organisasjonen:

– Den er særdeles viktig for oss i redningsaksjoner hvor tiden er avgjørende for om det går bra eller ikke. Og så er det jo mildt sagt imponerende den innsatsen de legger ned, i både tid og pengebruk, for å få en godkjent redningshund til vår disposisjon.

Created by InfoDispatcher