NRK Meny
Normal

– Jeg har lyst til å leke ute hele natta

Lyden av barnelatter og utelek hører med til sommerlydene i Nord-Norge. Gjerne på sene kvelder og langt på natt. Seks år gamle Ingrid Christensen Henriksen fra Vardø, får aldri nok av sola og uteleken sommerstid i Finnmark.

Ingrid Christensen Henriksen

Ingrid Christensen Henriksen fra Vardø vil helst være oppe hele natta sommerstid i Finnmark.

Foto: Trine Vidunsdatter

– Jeg har lyst til å leke ute og springe rundt vogna og tøyse med vennene mine til de skal legge seg her i Komagvær. Det det får jeg ikke lov til. De jentene der får være oppe hele natta, forteller Ingrid.

Ingrid Christensen Henriksen fra Vardø skal begynne i første klasse til høsten. Hun og familien tilbringer mange sommerdager i campingvogna ved elva i Komagvær i Finnmark. Der kan den lille energibunten rase rundt på en flunkende ny sykkel sammen med andre små venner.

Det lengste Ingrid har vært ute nå i sommer, er til halv tolv på kvelden. Selv mener hun det er alt for tidlig å komme inn. Andre får jo være mye lengre ute.

– Jeg lekte med de andre til halv tolv, og så syklet vi, og så syklet vi nesten til helt til Kiberg. Vi koset oss og det var veldig bra. Men vi skal jo til syden etter at vi har vært i Komagvær.

Håja i midnattsol

Det er det her vi skal leve på når mørketida kommer, sier en vi snakket med i Vadsø.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Det her vi skal leve på når mørketida kommer

Men er det sånn i nord, at alle, også barna, får være lenge oppe om sommeren? NRKs reporter var ute og snakket med folk i Vadsø, og der var alle enig med Ingrid fra Vardø. De fine sommerkveldene i Finnmark skal brukes ute. Og barna får være lenge ute, sånn er nå og sånn var det før. Bare hør:

– Nå på sommeren drar vi på tur i fjellet og ved havkanten. Det kan bli seine kvelder og netter da. Vi har så vakker natur her oppe. Den må nytes, og da blir barna med.

– Man er jo sjøl litt lenger oppe når det er lyst hele døgnet. Dra vi på fisketur kan klokka bli både to og tre og fire på natta før det blir kveld.

Vegard Heggem med altalaks

Vegard Heggem var heldig i 2010, da han fikk laks i Altaelva i Finnmark.

Foto: Privat

– Kveldene tok jo aldri slutt, så vi var ute og lekte og nøt hele sommeren. Det var vanlig. Jo eldre jeg ble, jo seinere ble det. Jeg husker klokka kunne bli både to og tre på natta.

– Her i nord er det ofte fint vær på natta, ikke en sky på himmelen. Da må ungene få være ute og nye sola.

– Det er det her vi skal leve på når mørketida kommer. Vi må utnytte lyset, varmen, fargene og alt det som er så spesielt i nord.