Hopp til innhold

– Ingen reagerer på det som må kunne oppfattes som trusler

– Dette er en advarsel, sier den samiske kunstneren. Journalist Anne Grenersen tror det ville blitt sterke reaksjoner dersom uttalelsene kom fra et annet miljø, og syns det er rart at ingen reagerer.

Sápmi air force

To ryper med håndgranater rundt halsen utgjør en del av Anders Sunnas kunstver Sapmi Air Force - 'samisk luftforsvar'.

Foto: Anders Sunna

– Jeg reagerer på at ingen reagerer på det som må kunne oppfattes som trusler, sier journalist i Avisa Nordland, Anne Grenersen.

Denne uken publiserte NRK en reportasje om samiske kunstnere som blant annet bruker våpen og reinkadaver i kamp mot staten.

Svenske Anders Sunna er tydelig i talen:

«Det er en påminnelse om hva som kan skje om staten undertrykker en minoritetsbefolkning. Det er en advarsel.»

Anders Sunna
Norway - I'm your father

«Folk ser på oss som bråkete, sutrete, av og til nesten truende», sier Anders Sunna. «Så da syntes jeg det var passende å lage en plakat med en filmskurk, og et sitat som minner på om at vi har vært her lenge.»

Foto: Anders Sunna

Etterlyser reaksjoner

Sunna er kjent for graffitikunst og installasjoner, som ofte tematiserer samenes kamp mot staten.

– Om man holder på på denne måten, så kan det gå riktig ille til slutt, sier han.

Grenersen har skrevet en kommentar der hun spør hvorfor ingen reagerer. Hun mener at kunsten alene ikke er problematisk, men at den sammen med uttalelsene oppleves truende.

Kan noen forestille seg en tilsvarende likegyldig holdning hvis det samme hadde skjedd i full offentlighet av høyreekstremister, eller i muslimske miljøer? Da hadde ikke NRK, eller andre medier, laget en hyggelig sak om samiske kunstnere, men vinklet på at det framsettes trusler.

Anne Grenersen, Avisa Nordland
Anne Grenersen

Anne Grenersen er journalist i Avisa Nordland, og syns det er rart at ikke flere har reagert på Sunnas uttalelser.

Foto: Avisa Nordland

– «Bare» en same?

Grenersen spekulerer i at reaksjonene har latt vente på seg på grunn av at Sunna er samisk. Hun skriver at det er nedlatende.

– Nedlatende fordi det «bare» er en same, det er ikke noe å bry seg om. Man ville antagelig ikke sagt det samme, «det er bare en høyreekstrem snauskalle», eller «det er bare en radikal islamist». Men nå er det altså ingenting å bry seg om, og mitt spørsmål er hvorfor ikke det?

– Er det noe alvor i det?

– Dette er nok bare en sint ung mann. Men jeg syns det tas litt lett på det, spesielt med den erfaringen man har fra andre miljøer med bruk av vold for å oppnå politiske mål eller for å markere seg, sier hun.

– Staten former terrorister

Anders Sunna sier at han på ingen måte er synsk, eller har noen informasjon om at det kommer til å skje noe. Men:

– Om staten tenker over hvordan de trykker ned en minoritet, tar rettighetene deres, forfølger dem, det er en kjempefarlig utvikling. Staten former terrorister, kan man si. Så når jeg sier at det kan hende, så er det klart, alt kan hende, det trenger man ikke være en ekspert for å skjønne.

Sápmi air force

En rype med selvmordsvest er en del av Anders Sunnas verk 'Sapmi Air Force' - 'samisk luftforsvar'

Foto: Anders Sunna

–Jobber for diktaturet

–Hvorfor velger du å bruke så sterke ord?

Anders Sunna med sitt sameflagg

Anders Sunna med sitt sameflagg. Han mener statens undertrykking av samene kan være farlig.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg kan ikke bruke andre ord. Skulle jeg gjort det så er det ikke meg. Da står jeg ikke ved min kunst, og gjør man ikke det er det heller ikke noe poeng i å lage kunst.

Han setter spørsmålstegn ved hvorvidt det er bedre at han sensurerer seg selv og kunsten, enn at han snakker åpent om at det staten gjør er farlig.

– Må man begynne å sensurere kunsten, da er vi jo inne på diktatur. Om journalister skal arbeide slik, da jobber man jo for diktaturet, sier han.